Научете това момче на маниери, апелира турският президент Реджеп Ердоган, написа анкарският в. Хюриет. Държавният глава на югоизточната ни съседка призова германското правителство на Ангела Меркел да упражни влияние върху австрийския премиер Себастиан Курц.

Поводът за думите на турския лидер е решението на премиера на европейската държава Себастиан Курц обяви на 8 юни за закриването на седем джамии.

Решението бе мотивирано с факта, че мюсюлманските храмове бяха финансирани от чужбина. Една от джамиите бе свързана с крайнодясната турска организация "Сивите вълци", която стои зад атентата срещу папа Йоан Павел II от 13 май 1981 г. Освен това Виена изгони и няколко имами.

"Аз определям действията на Виена като начало на война на кръста срещу полумесеца. Ние няма да позволим 250-те хиляди наши братя в Австрия да бъдат оставени на произвола на съдбата и заради това няма да стоим със скръстени ръце", категоричен бе Ердоган вчера в Истанбул по време на ифтар (вечеря, която слага края на дневните пости по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан).

Курц, който е 31 години, е най-младият премиер в Европейския съюз.