Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира резултатите от преговорите с руския президент Владимир Путин в Сочи, засегна и темата за отношенията със САЩ. В интервю с репортери, придружаващи турския лидер в руския черноморски град, Ердоган заяви, че страната остава ангажирана с всички точки от споразуменията с Москва за Сирия, предават „Анадолската агенция“ и "Фокус".

„Няма отклонения по този въпрос“, подчерта турският лидер.

Ердоган отбеляза, че въпреки възраженията на САЩ, Анкара няма намерение да се отказва от системата за противовъздушна отбрана С-400.

„Обсъдихме този въпрос подробно в Сочи, обсъдихме начини за по-нататъшно насърчаване на сътрудничеството в сферата на отбраната“, каза президентът.

Ердоган обърна внимание и на перспективите за сътрудничество с Руската федерация при изграждането на морски кораби. „Готови сме за активно сътрудничество в тази област, до съвместни стъпки в създаването на подводници“, каза турският лидер.

Държавният глава съобщи, че Путин също е изказал перспективни идеи за сътрудничество между Турция и Руската федерация в областта на космонавтиката. „Има предложение за изстрелване на ракети от сухопътни и морски платформи“, каза турският лидер

Ердоган глава обърна внимание на усилията на Анкара да върне сирийските бежанци в родината им. „Повече от 1 милион сирийци се завърнаха у дома от Турция, 400 хиляди от тях в Идлиб. Продължаваме усилията си да гарантираме безопасното завръщане на сирийците“, каза той.

Турският президент каза още, че е привлекъл вниманието на Путин към присъствието на офис на терористите от ПКК/ОНС в Москва. Турция е готова да засили сътрудничеството с Русия в борбата с тероризма, каза Ердоган.

Продължавайки сирийската тема, турският лидер разкритикува политиката на Вашингтон в региона.

Ердоган открито нарече координатора на президента на САЩ за Близкия изток и Северна Африка Брет Макгърк „директор“ на терористите от ПКК.

„Това лице върви в прегръдка с терористи“, каза турският президент, отбелязвайки, че контактите на Макгърк с терористи, срещу които Турция се бори сериозно, притесняват Анкара.

Съединените щати рано или късно ще трябва да напуснат Сирия и да оставят тези земи на сирийския народ, подчерта президентът.

Турският лидер обяви, че ще проведе среща с президента на САЩ Джо Байдън в Рим (в кулоарите на форума на върха на Г-20).

„Също така не изключвам среща с Байдън в Глазгоу. Имаше положителни стъпки в диалога със САЩ“, каза Ердоган.