Нова военна операция на Анкара в Северна Сирия може да започне всеки момент, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в петък. "Винаги съм казвал, че можем да започнем операцията във всеки един момент през нощта".

"Не трябва да се притесняваме и да бързаме, особено след като работим в района. Надявам се, че ще започнем операцията, когато му дойде времето", каза Ердоган пред репортери след завръщането си от срещата на върха на НАТО в Мадрид, пише Hurriyet.

Турските власти съобщиха по-рано, че турските въоръжени сили са напълно готови за трансгранична операция. Според Ердоган основната цел на планираната операция в Сирия е да се разшири 30-километровата зона за сигурност, създадена през октомври 2019 г. след операцията "Извор на мира".

Местни медии съобщиха, че в операцията се очаква да участват 50 000 турски войници и 5000 бойци от така наречената Свободна сирийска армия, контролирана от Анкара. Както беше отбелязано, операцията ще позволи на Турция да контролира 600-километровия участък от границата с близкоизточната страна и да минимизира терористичните заплахи, идващи от съседната територия.

По-специално, отбелязва вестник Hurriyet, районите, завзети преди шест години от сирийските сили за народна самоотбрана, ще бъдат освободени и коридорите за сигурност ще бъдат разширени. Така районът на западния бряг на Ефрат ще бъде напълно прочистен от прокюрдските сили, които Анкара смята за разклонение на обявената извън закона в страната Кюрдска работническа партия ПКК.

В резултат на по-ранните операции на Турция в Северна Сирия беше създадена зона за сигурност между градовете Аазаз и Джераблус северно от Алепо, Африн беше окупиран и граничните райони на изток от река Ефрат бяха взети под контрол.