Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Новината потвърди генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Новината идва по време на първия ден от провеждането на срещата на върха на НАТО в Мадрид, където по-рано днес разговаряха лидерите на Турция, Швеция и Финландия и генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг в опит на намиране на решение на наложеното от Анкара вето за присъединяване към Алианса на Швеция и Финландия. 

Двете северни държави ще получат официална покана за членство в сряда.

Турция, Швеция и Финландия са подписали съвместен меморандум, в който се казва, че трите страни ще разширят подкрепата си срещу заплахите за сигурността на всяка от тях. 

Анкара тълкува това като обещание за конкретни стъпки за екстрадицията на обвинени за тероризъм, но получили убежище в скандинавските страни. Става въпрос предимно за кюрдски бойци.

Това, както и наложеното оръжейно ембарго заради турската военна офанзива в Сирия през 2019 година, което тази вечер беше оповестено, че ще бъде вдигнато, бяха основните причини, поради които Турция отказваше да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия.

След разговорите днес от президентството в югоизточната ни съседка съобщиха, че Турция "е получила каквото е поискала" от преговорите. Трите страни също така ще създадат механизъм за споделяне на разузнавателна информация за борба с тероризма.

В Мадрид се проведоха четиристранни преговори между Йенс Столтенберг и лидерите на Турция, Швеция и Финландия.

В последните дни преди срещата на върха на НАТО Турция даваше знак, че преговорите не са белязали достатъчно напредък, за да бъде дадена "зелена светлина" на двете скандинавски държави.

Преговори имаше и в Брюксел на по-ниско ниво.

Все още не напълно ясно какъв е пробивът на преговорите днес.

Анкара иска от Швеция да спре подкрепата за забранената в южната ни съседка Кюрдска работническа партия – ПКК, да бъде отменено оръжейното ембарго и Стокхолм да даде гаранции.

"НАТО винаги е била способна да изглади различията между страните-членки", заяви Йенс Столтенберг тази вечер.