Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган разговаряха по телефона, съобщи пресслужбата на Кремъл.

По инициатива на турската страна снощи се състоя телефонен разговор на президента на Руската федерация с президента на Република Турция, се казва в съобщението.

Двамата президентите са обсъдили редица въпроси, сред които ситуацията в Сирия. Ердоган е казал на руския си колега Путин, че сирийското правителство взима под прицел турско-руското сътрудничество в сирийската провинция Идлиб, като нарушава примирието, се казва в изявление на кабинета на Ердоган, информира Ройтерс.

Турският лидер също така е казал на Путин, че сирийските атаки по цивилни, училища и болници в Идлиб не може да се разглеждат като "борба срещу тероризма", е посочено още в изявлението.

Турският държавен глава е заявил, че "нарушенията на режима на примирие в зоната за деескалация в Идлиб през последните две седмици "са достигнали плашещи мащаби". Увеличението на напрежението в зоната за деескалация в Идлиб представлява заплаха за формирането на конституционна комисия на Сирия, добави Ердоган.

По време на телефонния разговор президентите на Русия и Турция са обсъдили и двустранните политически и търговско-икономически отношения, както и редица международни въпроси.