Крайнодесният бивш журналист Ерик Земур официално обяви кандидатурата си за президентските избори във Франция догодина. Той направи това с видеоклип, изобразяващ чернокожи мъже и жени мюсюлманки, и призова избирателите да си върнат страната "от малцинствата, които потискат мнозинството", предадоха Ройтерс, цитирани от Нюс Бг.

В последно време Земур, който е осъждан за подбуждане на расова омраза, се превърна в основния претендент на Марин льо Пен, лидер на по-утвърдения крайно десен Национален сбор, за евентуално място на втория тур на изборите срещу президента Еманюел Макрон.

Кандидатурата на Земур превръща изборите в тест за издръжливостта и популярността на крайната десница, която през последното десетилетие разшири влиянието си в цяла Европа.

"Дълго време бях доволен от ролята на журналист, но вече не вярвам, че има политик с куража да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква. Затова и се включвам в изборите", каза 63-годишният Земур във видеото.


Журналист, коментатор и известен защитник на крайнодесни идеи, противник на имиграцията и исляма, тази есен Земур се отказа от предаването си заради обиколка за представяне на предизвикала огромен интерес книга -"Франция още не е казала последната си дума" из цялата страна.

Поне три проучвания от последния месец са показвали, че Земур има голям шанс да стигне до балотаж срещу действащия държавен глава Еманюел Макрон, ако се кандидатира; последното е отпреди дни. Всички тези изследвания са правени в условия на хипотеза, защото той досега не е потвърждавал, че ще се включи в надпреварата.