Страните-членки на Европейския съюз ще обсъдят седми пакет санкции срещу Русия, който може да съдържа нови ограничения срещу вноса на енергийни ресурси от страната. Това съобщи министърът на външните работи на Естония Андрес Сут преди заседанието на първите дипломати от ЕС в понеделник, предава украинската агенция УНН.

По неговите думи, ЕС трябва да продължи да оказва натиск върху Русия заради войната й срещу Украйна и трябва да продължи да подкрепя Украйна чрез военна и хуманитарна помощ.

„За да направим това, трябва да продължим със седмия пакет от санкции, който ще се отнася и за енергетиката“, подчерта Сути.

Той отбеляза, че това би било положително в контекста на отдалечаването от изкопаемите горива и климатичните проблеми.

„И второто нещо, за което ще говорим днес, е хуманитарната криза, въздействието, кризата в цените на храните, в продоволствената сигурност“ заради руската война срещу Украйна, заяви естонският външен министър.

На 4 юни беше съобщено, че ЕС вече работи по седмия пакет от санкции срещу Руската федерация.

Европейският съюз на 3 юни официално публикува шестия пакет от санкции срещу Руската федерация с частично петролно ембарго. Не беше възможно да се постигне споразумение за пълно ембарго на руския петрол, като препъникамъкът беше позицията на Унгария.

Освен това Съветът на ЕС удължи с 12 месеца санкциите срещу Крим и Севастопол, въведени първоначално през юни 2014 г. в рамките на стратегията на общността да не признае присъединяването на полуострова към Русия.

„Съветът на ЕС взе решение да удължи с една година срока на санкциите срещу Крим и Севастопол”, се казва в документа.

„ЕС не признава и осъжда незаконното присъединяване на Крим към Русия и го разглежда като сериозно нарушение на международните норми”, се казва в публикувания днес текст.

Санкциите срещу Крим, въведени през 2014 г., бяха едни от най-строгите, въведени от ЕС. Те на практика блокираха всички контакти на европейския бизнес с полуострова. Освен това санкциите предвиждат забрана за издаване на шенгенски визи на собствениците на руски паспорти, издадени в Крим. Мерките срещу полуострова бяха включени в първия пакет ограничителни мерки на ЕС, насочени срещу цялото население на региона.