Кралица Елизабет II е добре позната като смирен и достоен монарх. Въпреки това, тя има правото да не следва някои определени закони.

Затова тук направихме списък с най-странните закони, които Кралицата може да нарушава.


1. Тя не трябва да спазва ограниченията в скоростта.
Не че сме виждали Кралицата да участва в гонки, но технически това е вярно. Тя не е длъжна да спазва ограничението в скоростта навсякъде в страната, но, разбира се, тя се съобразява с пътната обстановка.

2. Тя не се нуждае от шофьорска книжка.
Въпреки факта, че всички шофьорски книжни в Обединеното Кралство се издават в нейно име, Кралица Елизабет не се нуждае от такава. Не е трябвало да държи изпити, нито да минава курсове. Но пък Кралицата е много добра в шофирането, тя е била шофьор на линейка по време на войната.

3. Кралицата не се нуждае от паспорт.
Историята е същата като с шофьорската книжка. Нейно Величество не се нуждае от паспорт, но това въобще не я спира да пътува. Тя е един от малкото хора в света, които не се нуждаят от никакъв официален документ за самоличност.

4. Тя е изключение от това да дава информация, когато и бъде поискана.
В Обединеното Кралство, както и в много страни, има т. нар. Закон за свобода на информацията, който позволява на пресата и обществото да задават каквито си пожелаят въпроси. Но Кралското семейство е използвало властта си, за да се изключи от този закон. Казано просто, те са напълно свободни да НЕ дават каквато и да било лична информация. 

5. Тя не трябва да плаща данъци.
Всички граждани на Обединеното Кралство, подобно на тези в почти всяка държава, трябва да плащат данъци в зависимост от доходите си. Кралицата е изключение и от този закон. Но въпреки това, тя доброволно плаща данъци от 1992 г.

6. Кралицата може да започне война.
Кралица Елизабет II може да обяви война на всяка държава във всеки един момент. На практика, разбира се, подобни решения се взимат от парламента, но те трябва да бъдат официално подкрепени от Кралицата.

7. Тя не може да бъде съдена.
Невъзможно е да съдиш Кралицата. Тя има правото да не свидетелства в съда и, разбира се, не може да бъде обвинявана.

8. Тя защитава всички деца.
Кралица Елизабет е официалният защитник на всички деца в Кралството. Именно затова тя има правото да вземе детето на всеки. Но не се тревожете, тя никога не го е правила.

9. Тя може да се размине с вандалски прояви.
При определени обстоятелства, като спешна ситуация от национален характер, Кралицата има правото да проникне във всеки имот и да го унищожи. Това звучи доста страховито, но британците ѝ имат доверие. А тя от своя страна никога не се е възползвала от това право.

10. Кралицата може да наруши всеки закон.
Може би не трябва да ви споделяме това, но Нейно Величество е над всеки закон. Тя има правото да наруши всички закони. Но пък Кралица Елизабет не е злоупотребявала с властта над народа си и те ѝ вярват напълно.