На 1 януари в Киев и още няколко градове в Украйна привърженици на крайнодесни националистически идеи отбелязаха с факелни шествия 108-та годишнина от рождението на лидера на Организацията на украинските националисти (ОУН) Степан Бандера, предаде ТАСС.

В Киев участниците в шествието тръгнаха от паметника на Тарас Шевченко и изминаха няколко километра през центъра на града до площад "Независимост". Те скандираха традиционните антируски лозунги и възгласа "Слава на Украйна", но този път към обичайния репертоар се добавяха и антиправителствени скандирания. "Авакова - собаку, повесить на гиляку!" ("Кучето Аваков (вътрешен министър на Украйна) да бъде обесен на клона!").

Около 700 служители на реда охраняваха факелното шествие, в което взеха участие над 1000 души. Освен в столицата, подобни маршове се проведоха и в родното село на Бандера – Старий Угринив в Ивано-Франковска област, както и в Лвов.

Лидерът и идеолог на украинското националистическо движение през XX в. Степан Бандера тясно сътрудничи на нацистка Германия в годините на Великата Отечествена война. В перода 1941-1959 г. той ръководи ОУН.

На съвестта на военното крило на ОУН – бойците от Украинската въстаническа армия, наричани бандеровци по името на техния предводител, лежат голям брой престъпления. Те изтребват над 100 хиляди поляци, чехи и евреи в Западна Волиния. Зверски избиват и хиляди украинци, отказали да им сътрудничат. По време на войната бандеровците се сражават на страната на германците срещу съветската армия.

На 20 януари 2010 г. тогавашният президент на Украйна Виктор Юшченко с указ удостои посмъртно Бандера със званието "Герой на Украйна". На 2 април същата година Донецкият окръжен административен съд отмени като незаконен указа на президента.


Източник: Руски дневник