Агнешко и еленско заедно с пшеница. Не е меню, което ще се появи на Мастер шеф, но за някои от нашите предци това е бил голям пир. Учени доказаха, че последното ядене било добре балансирано, но също съдържало много мазнини, съобщи Би Би Си.
Човекът е живял преди 5300 години и е умрял в ледник. Неговото тяло било запазено за хилядолетия, преди да бъде открито през 1991 г.. Учените успели да открият много аспекти от неговия живот, включително и какво е ял преди да умре. Той е известен като Ледения човек Йоци.

Колко мазнина?

Нивото на мазнина било 50%, което е много по - високо от 10% в нормалната модерна диета, но като се има в предвид височината, където е ловувал, той се нуждаел от много енергия. Най-лесният начин да се получи тази енергия е чрез яденето на мазнина.

Какъв е бил вкусът?

Няма как да си представим какъв е бил вкусът на храната на Ледения човек Йоци, но със сигурност не е бил вкусно. Тогава не е имало сол или други подправки.

Леденият човек е имал следи от блокирани артерии преди да почине.

Може би той е умрял в битка, защото е имал няколко рани по тялото си и е носил оръжия, включително и медна брадва.

Взимал ли е Леденият човек билкови лекарства?

Той може би е пил билков лек, защото учените откриха орлова папрат в неговия корем. Той също така може да е бил увил храната си в папрата и така да е погълнал част от нея.
Източник: fakti.bg