Пътниците, пристигащи от Франция, ще бъдат освободени от предстоящите карантинни мерки за коронавирус във Великобритания, предават световните осведомителни агенции.

Борис Джонсън обясни в неделя, че правилата ще бъдат наложени на хората, които идват във Великобритания, за да се предотврати вкарване на К-19 от чужбина.

Засега не е обявена начална или крайна дата на мерките. Правителството вече посочи, че хората, пристигащи от Република Ирландия, няма да са под карантина.

Мерките обаче ще се прилагат за почиващите от Великобритания, които се връщат от други дестинации.

Анализаторите на туристическата индустрия казват, че едноседмична или двуседмична почивка в чужбина ще бъде последвана от още две седмици в самоизолация.

Световният съвет за пътувания и туризъм изрази загриженост относно новите мерки, като заяви, че те ще навредят на доверието сред бъдещите пътници.

В обръщението си към нацията в неделя премиерът заяви: "Връчвам известие, че скоро ще дойде моментът да се наложи карантина на хората, идващи в тази страна по въздух."

По-късно правителството поясни, че правилата ще се прилагат не само за тези пътници, но и за тези, които пристигат с други превозни средства.
Преди това британските авиокомпании заявиха, че им съобщено, че всеки карантинен период ще продължи 14 дни и че може да се очаква хората да предоставят адрес, когато пристигнат на границата.

След речта на Джонсън, "Даунинг стрийт" потвърди взаимна сделка с правителството в Париж, което означава, че ограничения няма да се прилагат за пътници от Франция.

В съвместно изявление правителствата на Обединеното кралство и Френската република заявиха, че са се съгласили да "работят заедно при предприемането на подходящи мерки за границата", добавяйки: "Това сътрудничество е особено необходимо за управлението на общата ни граница".

В изявлението се добавя: "На този етап няма да се прилагат карантинни мерки за пътуващите, идващи от Франция; всякакви мерки от двете страни ще бъдат предприети съгласувано и взаимно. Ще бъде създадена работна група между двете правителства, която да гарантира консултациите през следващите седмици."

Уили Уолш, главен изпълнителен директор на IAG на British Airways, заяви, че това е лоша новина за туристическата индустрия. "Няма нищо положително в нищо, което чух премиерът да казва вчера", каза той пред депутатите в комисията по транспорт на парламента.

На въпроса защо пътуващите от Франция няма да бъдат поставени под карантина както например Германия, той отговори: "Това е, което не разбирам. Ще трябва да изчакаме и да видим последните подробности за това, което премиерът възнамерява да направи."

Той добави, че карантинните мерки ще означават, че компанията му ще трябва да преразгледа плана си за връщане на 50% капацитет до юли.
Вирджиния Месина, управляващ директор на Световния съвет за пътувания и туризъм коментира, че е "загрижена" за новата политика на правителството. "Карантините работят, когато се въвеждат рано, така че вероятно трябваше да се прилагат много по-рано във Великобритания", каза тя.

"Вярваме, че това ще навреди силно на доверието на хората, които желаят да пътуват или поне да направят някакви планове в близко бъдеще." Месина посочва, че някои летища в други страни тестват пътниците за вируса при пристигането си и ги освобождават от карантина, ако са тествани отрицателно.

Ражеев Шаунак, ръководител на пътуванията и туризма в MHA Macintyre Hudson обясни, че "пълните подробности се очакват тази седмица, но се смята, че карантината за пътниците във Великобритания ще влезе в сила в края на май, обикновено началото на най-натоварения период за индустрията за пътуване във Великобритания.

"Посланието "Остани вкъщи" вече се превърна в "Не напускайте страната"." Шаунак определи политиката като "катастрофа", като добави, че тази година може да струва туристическите оператори между 4,5 милиарда и 5 милиарда британски лири.

Авиокомпаниите и ръководителите на летища разговаряха с министъра на авиацията в неделя за новите мерки. Въпреки това, те коментираха пред БиБиСи, че все още не са ясни основните подробности, като кога ще влязат в сила, кога ще приключат и дали ще бъдат постоянно преглеждани и променяни.

Авиокомпаниите призовават за допълнителна подкрепа от правителството, след като премиерът потвърди, че карантинният период ще влезе в сила.

Правителството е изправено пред двустранна атака заради своята карантина за пътуване. Пандемията вече нанася остри щети на авиационния сектор на Обединеното кралство, а шефовете на авиокомпаниите и летищата вярват, че карантината ще навреди ощо повече на ситуацията.
Те не получиха уверенията, които искаха по време на разговор с министъра на авиацията по-рано в неделя. Опозиционните депутати също се натъкват на въпроса: "Ако сега, защо не преди?"

Изчислено е, че около 100 000 души са пристигнали в Обединеното кралство от 23 март, когато е въведено блокирането. Много хора, които се прибират вкъщи през последните седмици са объркани дали трябва да се самоизолират.

Летището в Хийтроу заяви, че подкрепя целта на правителството да избегне втора вълна от заразяване, въпреки че 14-дневният карантинен план представлява временно затваряне на границите.

Изпълнителният директор на летището Джон Холанд-Кай заяви, че правителството трябва "спешно" да изготви пътна карта за това как ще отвори отново границите, след като болестта бъде победена.

Въздушните пътувания спряха заради глобалната пандемия на коронавирус, което предизвика рязко съкращаване на работни места в индустрията.