Доналд Тръмп е отправил прощално обръщение като президент. Според думите на Тръмп, в ролята си на държавен глава той е потвърдил „свещената идея, че в Америка властите са отговорни пред хората“.

„Направихме това, заради което дойдохме, и много повече“, казал той.

Политикът е подчертал, че е станал "първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви нови войни".

Администрацията му е „възстановила силата“ на САЩ и „американското лидерство в чужбина“, смята Тръмп. „Вдъхнахме нов живот на нашите съюзи (с другите държави) и сплотихме другите страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега“, се казва в текста на обръщението.

Според неговото мнение, най-голямата опасност, с която се сблъсква САЩ, е загубата на увереност в себе си и тяхното „национално величие“.

„Америка не е скромна страна на нерешителни хора, които трябва да бъдат скрити и защитени от онези, с които не сме съгласни“, добавил е Тръмп.

Той е заявил, че се моли за успеха на новата администрация на Джо Байдън в това да гарантира сигурността и просперитета на страната. В същото време той е отбелязал, че неговото политическо движение се намира в началото на пътя.

"Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд в сряда, искам да знаете, че започнатото от нас движение е само началото", заявил е той.

Тръмп отново е осъдил щурма на сградата на конгреса, който се случи на 6 януари след митинга, на който той говори. 

"Всички американци бяха ужасени от нападението срещу нашия Капитолий. Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Това никога не трябва да се толерира", казал е той.

Инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън е насрочена за 20 януари. На събитието е поканен вицепрезидентът Майк Пенс. 

Доналд Тръмп от своя страна ще проведе собствената си церемония за сбогуване в същия ден.

Превод и редакция: БЛИЦ