За повечето хора, на които в момента се предлага ваксината на "АстраЗенека", ползите очевидно надвишават рисковете.

Но Обединеният комитет за ваксинация и имунизация на Обединеното кралство снощи препоръча препарата да не се прилага на хора под 30 години, поради "изключително малък" брой случаи на образуване на кръвни съсиреци при някои хора, получили дозата си. ЕМА също обяви, че между тромбозите и ваксината има връзка.

Изборът на всеки е различен - претегляне на риска от потенциални странични ефекти спрямо шанса да се заразите с коронавирус и може би да се разболеете сериозно или дори да умрете.

Засега не знаем достатъчно, за да можем да включим данните в калкулатор и да получим прост, точен отговор, съобразен с всеки един човек индивидуално. Но ето най-добрата информация, която имаме в момента за възможните рискове и ползи.

Събитията са толкова редки, че трябва да започнем с огромен брой хора, за да ги осмислим. И така, нека вземем цифра от 10 милиона въображаеми хора.

Какви са рисковете от образуване на кръвни съсиреци от АстраЗенека?

Регулаторите непрекъснато преглеждат подробностите за възникналите редки съсиреци, за да определят колко от тях могат да бъдат причинени от ваксинацията.

Ако приемем, че най-лошото - че всички те са свързани с препарата - можем да направим някои изчисления, за да разберем рисковете.

Въз основа на данните, обявени днес от британския регулаторен орган за лекарства, ако 10 милиона въображаеми хора са получили ваксината на АстраЗенека, 40 души биха получили тромбоза, а за около 10 души последиците биха били фатални.

Десет смъртни случая от 10 милиона ваксинирани хора са шанс един на милион.

Това е приблизително същият риск като да бъдете убит през следващия месец или да загинете в катастрофа, карайки с 200 км/ч.

Как се сравнява това с нормалния риск от тези съсиреци?

Приблизително 40 мъже и 100 жени от въображаемата ни група от 10 милиона биха могли да очакват да получат тромбоза през дадената година, дори и без да са се ваксинирали, като подобни събития се наблюдават повече при по-млади хора.

Това означава, че около 12 души на месец биха получили тромбоза - така че по-големият брой на кръвните съсиреци само за няколко седмици след ваксинацията е част от картината на по-висок риск.

Един преглед на това състояние казва, че около три четвърти от тези хора ще продължат да се възстановяват добре, но малък брой, да речем един или двама души, може да починат в рамките на един месец след съсирването.

Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви, че до средата на март са очаквали да има между един и два случая на тромбоза при хора под 50 години, които са получили ваксината, но са видели 12 - около девет пъти повече, отколкото биха очаквали.

Как се сравнява това с рисковете от съсиреци от противозачатъчни?

Тези съсиреци се случват по-често при бременни жени или хора, приемащи женски хормони.

Като цяло, ако сте на противозачатъчни, рискът е около шест пъти по-голям, отколкото ако не сте.

Така че на пръв поглед рисковете от съсирек за тези, които приемат противозачатъчни хапчета, изглежда са на подобни на рисковете, потенциално свързани с ваксината на АстраЗенека, но не можем да знаем със сигурност с данните, с които разполагаме.

За да сме наистина сигурни, ще трябва учените да ги сравнят директно в проучване.

А дали приемате лекарство или не, зависи от ползите, както и от риска.

Какви са ползите от приема на ваксината?

Ако отложим ваксинацията на нашите 10 милиона души с една седмица, около 16 000 може да се заразят с коронавирус въз основа на текущите нива на разпространение на вируса.

Ако всички са възрастни възрастни, да речем 60-годишни, може би 1000 ще попаднат в болница, а и 300 от тях ще починат - много повече от 10-те смъртни случая от съсиреци след ваксинацията.

Но за по-младите рисковете от хоспитализация или смърт са значително по-ниски.

Като се има предвид същия брой заразени 40-годишни, 16 може да се очаква да умрат. А броят на очакваните смъртни случаи би бил още по-малък за хората на 20 и 30 години.

Така че за по-младите възрастови групи изборът дали да се ваксинират с АстраЗенека не е толкова категоричен, особено когато има толкова много несигурност във всички тези цифри.

Но смъртта не е единственият проблем. Около една четвърт от хората, които попадат в реанимация с COVID, имат някаква форма на съсирек, произтичаща от вируса.

А така нареченият "дълъг COVID" е по-вероятно да засегне 30-годишните, отколкото 70-годишните. Средно малко над 2000 от нашата група все още ще се борят със симптомите на COVID три месеца по-късно и повече от половината от тях ще бъдат ограничени в ежедневните си дейности от тези симптоми.

Въпреки че няма прост отговор за всички, за повечето хора с висок риск да хванат COVID или да умрат от COVID, настоящите данни показват категорично, че "шансовете ви да останете живи и здрави ще се увеличат, ако вземете ваксината и ще спаднат, ако не го правите", както обяснява членът на JCVI Адам Фин пред BBC.

Но това се променя за по-младите хора.

Главният медицински директор на Англия проф. Крис Уити казва: "Колкото по-близо идва ваксинация на 20-годишните, които в противен случай нямат никакви здравни проблеми, толкова повече трябва да обмислите тези наистина много редки странични ефекти - рискът / ползите може да се сближат до паритет."