Надя Мурад, която успя да избяга от робство в "Ислямска държава" и ще стане посланик на добра воля на ООН, ще е първият в историята посланик, успял да избяга от сексуалното робство на групировката, съобщава в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС. 23-годишната Мурад от иракското малцинство на язидите ще стане посланик за защитата на достойнството на жертвите на търговията с хора в Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН).

Девойката е била пленена от джихадистите през 2014 г. - когато бойците на ИД обявиха т.нар. халифат - в родното й село Кочо, близо до Синджар, северен Ирак, и отведена в контролирания от ИД град Мосул.

Там тя е била подложена на групови изнасилвания от бойците на ИД и превърната в робиня и няколко пъти препродавана. Накрая успяла да избяга. Сега живее в Германия.

"Големият ми страх е, че, след като ИД бъде победена, нейните активисти - терористите ще си обръснат брадите и ще се слеят с тълпата. Сякаш нищо не е станало. Нещата не може да бъдат оставени така", обяснява тя.

Като посланик на добра воля Надя Мурад ще положи усилия светът да узнае съдбата на жертвите на трафика на хора и особено бежанците жени и девойки.

Хиляди жени и момичета от малцинството на язидите бяха превърнати в роби от терористичната организация. Срам ме е като човек, заявява тя, че техните призиви за помощ не са чути.

Според експерти на ООН близо 3200 язиди сега са в ръцете на "Ислямска държава", повечето в Сирия. Жените и девойките са превърнати в сексуални робини, а момчетата – обучавани и изпращани да се бият.