Цяла Великобритания потъна в скръб заради смъртта на принц Филип. Над хиляда граждани започнаха да се събират пред Бъкингамския дворец, за да почетат паметта на починалия днес Единбургски херцог принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора. Това съобщават световните агенции и медии.

Хората носят цветя, плакати с надписи, детски рисунки, флагове на Великобритания. Някои от присъстващите не можаха да сдържат сълзите си. По този начин британците изразяват своята благодарност към принц Филип за над 70-годишната му служба за кралското семейство и страната, предаде БТА. 

Заради разпространението на коронавируса масовите събирания във Великобритания са забранени. Но полицията не разгонва хората, а ги приканва да носят маски и да спазват физическа дистанция. По традиция съобщенията на Бъкингамския дворец се излагат на специално място пред оградата на резиденцията, но този път беше решено да не се подхожда по този начин, за да се избегнат струпванията на хора.

Флагът на Обединеното кралство , който се развява над Бъкингамския дворец, е спуснат наполовина заради обявения в страната траур. По същия начин се процедира и с националните флагове върху правителствените здания, включително и над резиденцията на премиера на Даунинг стрийт.

Телевизионният канал "Скай нюз" показва кадри отвисоко от Уиндзорския дворец, където заедно с кралица Елизабет Втора принц Филип изкара последните месеци от живота си.

Хората и тук полагат цветя до стените на замъка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!