В следобедните часове на 20 март, понеделник, руският президент Владимир Путин прие китайския лидер Си Дзинпин за двустранна среща в Москва.

"През последните няколко години Китай направи огромен скок напред", каза руският лидер на Си. "В целия свят това предизвиква интерес, а за съжаление, дори и завист".


"Ние се срещнахме тук символично преди 10 години, по време на първото ви посещение като избран представител на Китай. За това време постигнахме напредък в отношенията си. Имаме много общи интереси и цели", заяви още Путин, цитиран от CNN.

Видео от началото на срещата беше публикувано от руското президентство.

 

Разговорите между двамата президенти продължиха близо 4 часа и половина.

Утре Путин и Си ще се срещнат отново за преговори в пълен формат, предаде БТА.

Путин каза на Си Дзинпин, че руското правителство се е "запознало" с предложенията на Пекин относно Украйна.

Внимателно се запознахме с вашите предложения за решаване на острата криза в Украйна. Ще имаме възможност да ги обсъдим“, заяви Путин в началото на срещата си със Си. „Знам, че Вие лично и всичките ни китайски приятели имат честен и справедлив подход към повечето ключови международни въпроси“, каза още Путин.

И допълни: „Отнасяме се с уважение към инициативите на Китай за мирно регулиране в Украйна“. Той нарече госта си „моят добър приятел“, като Си във встъпителните си думи употреби същото обръщение към Путин. 

Русия изпитва лека завист заради бързото развитие на Китай, призна Путин. „Китай създаде много ефективна система за развитие на икономиката и засилване на държавата. Много по-ефективна, отколкото в много други държави“, обясни руският лидер. И допълни, че е уверен, че под ръководството на Си страната ще се развива още повече. 

Си от своя страна изрази радостта си, че е на посещение в Русия и отбеляза, че зад китайско-руските отношения има историческа логика и те трябва да бъдат близки. Той похвали дейността на Путин и изрази увереност, че той ще бъде преизбран отново на предстоящите догодина президентски избори в Русия.

„Благодарение на силното Ви лидерство Русия отбеляза значителен напредък за постигането на благоденствие в страната през последните години. Сигурен съм, че руският народ категорично ще ви подкрепи във вашите добри начинания“, каза Си на домакина си

През последните години Китай направи колосален скок напред в своето развитие, което предизвика искрен интерес по целия свят и "малко завист" в Русия, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на официалната визита на неговия китайски колега Си Дзинпин в Москва.

"Китай създаде много ефективна система за развитие на икономиката и укрепване на държавата. Тя е много по-ефективна, отколкото в много други страни по света. Това е очевиден факт. Пазарните механизми се съчетават с доста уверен политически курс и дават видими резултати", заяви Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Той поздрави своя гост за преизбирането му за трети пореден мандат начело на Китай, допълвайки, че "китайският народ по достойнство е оценил работата му в предишните десетилетия".

Припомняме, че миналия месец Министерството на външните работи на Китай публикува документ с 12 точки, в който подробно се описва позицията на Пекин за постигане на "политическо решение" за разрешаване на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. В документа се подчертава и противопоставянето на китайската страна срещу използването на ядрени оръжия. Никъде обаче не пише нищо за пълно изтегляне на руските сили от незаконно окупираната територия.

"Знаете, че ние винаги сме готови за преговори и ще обсъдим всички тези въпроси, включително и вашите предложения", каза Путин.

"Разбира се, ще имаме възможност да обсъдим този въпрос. Знаем, че вие се основавате на принципите на справедливостта и на ангажираността с основните положения на международното право".

Китай и Русия "споделят едни и същи или някои сходни цели", отвърна Си Дзинпин.

"Полагаме усилия за просперитета на нашите страни... можем да си сътрудничим и да работим заедно за постигането на нашите цели".

"Много съм щастлив, че мога да посетя Русия отново по ваша покана. И че Русия е първата страна, която посетих след преизбирането ми за президент на Китай", каза още той на руския лидер.

Си също така изрази подкрепа за преизбирането на Путин. "Знам, че президентските избори в Русия ще се проведат догодина. Развитието на Русия значително се подобри под вашето твърдо ръководство. Вярвам, че руският народ ще продължи да ви подкрепя", каза той.


Двамата държавни глави коментираха общите цели пред страните си, като Си Дзинпин посочи още, че сътрудничеството между тях трябва да подкрепи осигуряването на справедливост и равенство по света и просперитет в двете държави.

Визитата на китайския президент в Москва е първата след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. Двамата с Путин обаче се срещаха и разговаряха на няколко пъти.

По думите на Владимир Путин в официалното приветствие една от основните теми, които двамата ще дискутират днес (20 март), е визията на Пекин за войната. Китай представи документ с 12 точки, който настоява за прекратяване на военните действия, но без изрично да споменава изтеглянето на руските военни от територията на Украйна. Все пак Пекин заявява, че подкрепя суверенитета и териториалната цялост на всяка страна по света.

"Ние внимателно се запознахме с Вашата визия за регулиране на острата криза с Украйна", каза руският президент и допълни, че се отнася с уважение към предложенията.

Досега китайската визия за мир не е официално дискутирана с нито една от двете воюващи страни. В Киев коментираха предпазливо документа - украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на пресконференция по повод първата годишнина от началото на пълномащабната война, че е готов да коментира със Си Дзинпин темата.

Очакванията са, че след разговорите с Москва Си Дзинпин ще разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски. На този етап медийни публикации сочат, че двамата ще разговарят онлайн.

Руските медии обръщат внимание на менюто на Путин и Си по време на приятелската вечеря между двамата. Основното ястие е еленско месо с черешов сос и печорска нелма със зеленчуци. Нелма е риба от семейство Сьомгови, която допреди няколко години беше в Червената книга. На президентската трапеза има и предястие от далекоизточни морски дарове, палачинки с пъдпъдъци и гъби, рибена супа с растегай (вид солени кифлички) и шербет от нар. За финал е десертът „Павлова“.

Си и Путин избират за напитки между две вина на руската винарна „Усадба Дивноморсое“ реколта 2020 – „Източен склон“ и „Западен склон".

Във вторник в рамките на тридневното посещение е предвидена среща на китайския лидер с руския премиер Михаил Мишустин, както и официални разговори в разширен състав с Путин и членове на руското правителство. Посещението на Си, девето поред, е с ранг държавно – максималното ниво по дипломатически протокол.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук