Появиха се нови видео от мястото, където по-рано днес украински товарен самолет с осем души на борда се разби край Кавала, Гърция. Според местни медии машината е превозвала 12 тона опасни материали.

Товарният самолет Ан-12 - Antonov An-12BK, собственост на украинска компания, е извършвал полет от Сърбия за Йордания. Пилотът предупредил за проблем в единия двигател и поискал аварийно кацане на летището в Кавала. Малко след това обаче връзката прекъснала.

Катастрофата се случва по-малко от километър до населени места, а свидетели съобщават, че горящият самолет се удря в стълб или жици на електрическата компания, докато губи височина и тогава се случва първата експлозия. Един час след това експлозиите не спират.

Властите обявиха, че няма увеличена радиация на мястото, но не могат да приближат на повече от 50 метра, защото дори и с маски, усещат парене по езика и устните. На жителите се препоръчва да не излизат и да не отварят прозорците.

Паника в Кавала: Екип за ядрена защита край взривилия се украински военен самолет, от него излиза... ВИДЕО

Снимки и видео: bTV

Междувременно се появи друга информация за „опасни“ разбил се самолет. Излиза, че Antonov An-12BK е извършил три полета от в Бургас през последната седмица. Това показва историята на полетите на машината UR-CIC на авиокомпания Meridian Air Cargo във Flightradar24.com.

Самолетът е изпълнил полети от Бургас до полския град Жешов на 10 юли - два - в 13:41 часа, и в 22:45 часа, както и на 13 юли, като тогава е излетял в 00:48 мин

Във фаталния 16 юли машината е извършила два полета, първият е бил от Анкара до Ниш, като е кацнала в сръбския град в 14:09 часа местно време. 

В 18:36 излита за Аман, но така и не достига до столицата на Йордания заради повредата в един от четирите двигателя и катастрофата край Кавала. 

Сръбският министър на отбраната Небойс Стефанович каза на пресконференция, че украинският транспортен самолет, който се разби в Гърция, е транспортирал 11,5 тона отбранителни продукти за Бангладеш.

„Самолетът излетя около 20:40 часа от град Ниш и транспортираше около 11,5 тона наши специални продукти до крайния клиент в Бангладеш. Клиентът беше Министерството на отбраната на Бангладеш“, каза той.

Според украинската агенция УНИАН 8-членният екипаж е изцяло от украински граждани и всички са загинали

„Да, на борда на самолета е имало „опасен“ товар. Екипажът се състоеше от осем граждани на Украйна. Предварителната причина за инцидента е повреда на един от двигателите. 

По поръчка на министъра на външните работи беше създаден оперативен щаб на базата на консулството на Украйна в Солун. 

На мястото на катастрофата вече са пристигнали украински консули, които взаимодействат със спасители и гръцки служители на реда за изясняване на всички обстоятелства около инцидента.

Спасителната работа и гасенето на пожара продължават“, каза представителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко.

Засега остава неясно какво е естеството на товара от 12 тона, който е бил на борда, като според гръцките медии той е „опасен“. 

Районът все още е отцепен и са задействани протоколите на всички институции в Гърция, отговарящи за обезвреждане на опасни вещества.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!