Млад мъж е на колене пред обектива на видеокамера. Принуден е да признае своите „грехове“, сред които са две убийства. След като признанието завършва, главата на мъжа бива дръпната назад над импровизиран дръвник, а нож започва да прерязва плътта му. Мъжът е обезглавен и то на запис.
Шокиращата сцена звучи като дело на членове на "Ислямска държава", извършено и заснето някъде из Ирак или Сирия. Всъщност записът идва от другия край на света - Мексико. Държавата, в което една друга война сякаш никога не свършва – тази между наркокартелите.

Членове на картела Ваяграс разпространиха видеозаписа, на който се вижда как ликвидират член на вражеска организация. Убийството е извършено в западния мексикански щат Мичоакан в края на ноември.

Видеото беше публикувано в социалните мрежи, заедно с предупреждение за друг картел - „Нова генерация Халиско“, по-популярни с мексиканския акроним CJNG.

В клипа младият мъж твърди, че е брат на Хуан Карлос Маркез Перез, по-познат като „Ел Дуенде“ (Гоблинът). Става дума за член на CJNG, арестуван още през 2015 г.

При съвсем отделен случай, около 10 дни по-рано, други две отрязани глави са намерени в хладилна чанта в близкия град Гуадалахара. До тях е открита бележка, подписана от CJNG и насочена към висш служител на мексиканската полиция. Още една хладилна чанта е оставена пред сградата на съда в града, но от властите отказват да разкрият какво е съдържанието й.

Мексиканските мафиоти, изглежда, са взели примера  с обезглавяването на врагове от близкоизточни терористични организации като Ал Кайда и Ислямска държава.

Обезглавяванията в Мексико са нараснали значително през последните няколко години заради шокиращия ефект, който това насилствено деяние носи  Премахването на глави се превръща в запазена марка на криминалните групи, които се опитват да сплашат своите конкуренти, да притиснат полицията или да си спечелят послушание от местните жители.

Обезглавяванията от страна на картелите през 2017 г. са вече няколко десетки. Годината се очертава като най-кървавата в продължаващата вече цяло десетилетие нарковойна в страната.

Само през октомври, последният месец, за който е налична статистика, убийствата са се увеличили до средно 90 на ден.
През юни, при един от най-страшните случаи с обезглавявания, две глави и още 14 тела са открити в популярния курорт Лос Кабос. При друг случай, прясно отрязаните глави на двама мъже и жена са намерени скрити в декоративни сомбрерота. Това става в щата Веракруз, малко преди Денят на независимостта на Мексико през септември.

Борба за територия

Видеото с бруталното обезглавяване, което картелът Ваяграс разпространиха, е заснето в долина, носеща името Тиера Калиенте (Горещите земи). Тази местност се намира в центъра на проблемния мексикански щат Мичоакан и за контрол над нея се борят както местните Ваяграс, така и CJNG, които идват от съседния щат Халиско.

Долината и заобикалящите я планини „приютяват“ мащабно производство на наркотици. Местните дърводобивна и миннодобивна индустрия дават възможност на картелите да изнудват компаниите и да си осигуряват допълнителен доход. Всичко това превръща Тиера Калиенте в ценна местност, за която и двете криминални организации смятат, че си струва да воюват.

В интервю през 2016 г. лидерът на картела Ваяграс Николад „Ел Гордо“ (Дебелият) Сиера признава, че неговата задача е да води „кръстоносен поход“ срещу картела „Нова генерация Халиско“ (CJNG), за който към днешна дата се счита, че е най-големия в Мексико.
Според експерти, скорошното видео с обезглавяването може би е знак, че CJNG са притиснали Сиера и неговите сикариос (наемни убийци).

“Видеото с екзекуцията определено е нещо необичайно за картела Вaяграс. Изглежда има ескалация на насилието от тяхна страна срещу картела CJNG”, обяснява експертът по сигурността Робърт Бънкър. "Можем да предположим, че войната им с CJNG не се развива добре и им се налага да всяват повече терор сред противниците си, за да могат да предпазят териториите си и незаконните си интереси“, допълва той.

Густаво Фондевила е професор, специализирал се в областта на организираната престъпност в Центъра за икономически изследвания в Мексико Сити. Той посочва, че подобни „трофейни убийства“ често имат за цел придобиване на контрол над черния пазар.

„Обезглавяването на заловени членове на вражески картел има директен ефект върху черния пазар“, обяснява Фондевила. Той определя обезглавяването като „техника за завладяване“ на даден географски регион.

„Логиката зад обезглавяванията и мъченията.... е да убеди другия (картел) да се махне от даденото място, да се предаде без да използва оръжия. Това е един сравнително евтин начин да спечелиш и да завладееш пазара“, допълва той.

Методът, използван при убийството на наемника на CJNG Маркез във видеото на Ваяграс, и начинът на заснемане разкриват смущаващата история зад мотива и психическата нагласа на участващите в убийството.

„Обезглавяването, при което жертвата е на колене или е хвърлена на земята, главата е дръпната нагоре, за да разкрие врата, а убийството започва с прерязване на гърлото, са личен и кървав начин за екзекуция. По този начин зрителят вижда нарастващия ужас в жертвата, докато терористът или екзекуторът на картела започва своята работа с ножа", обяснява Бънкър.

"Убийството с огнестрелно оръжие или с наръгване с нож просто не носи същия ужас“, допълва той.

Замесени ли са полицаи?

В случай, че някой не е разбрал целта на няколкото демонстрации с търкалящи се глави, които се случват в Мексико, убийците добавят и пояснения, написани на хартия.

Надпис, който върви в дъното на екрана по време на убийството в долината Тиера Калиенте, е насочен към CJNG и лидерът на този картел – Немезио Осегера Сервантес, познат под прякора „Ел Менчо“. За неговото залавяне щатското Правосъдно министерство в момента предлага награда от 6 милиона долара.

„Пилета без пера, ако искате да се месите тук, ще свършите като този (обезглавената жертва). Този пазар си има собственик. Мичоакан е наш“, пише в част от съобщението.

Друг човек, споменат по име във видеото, е бившият полицай Пепе Мендез.

След като признава пред камерата, че е убил и разчленил двама души, заловеният брат Маркез (чието първо име все още не е ясно) заявява, че той и други членове на картела са получавали финансова подкрепа от Мендез, който в момента излежава присъда за наркотрафик.

Във видеото заловения също така твърди, че е заговорничил с войник от 43-ти батальон на мексиканската армия, който в момента е позициониран в близкия град Апатсинган.

Главите, които са доставени в телевизионния център в Гуадалахара, също са придружени с бележка, която намеква за връзка между организираната престъпност и органите на реда. Писмото от хладилната чанта е адресирано до Хесус Умберто Боруен Нери, главен инспектор в полицията в Халиско. Според мексиканският вестник „Ел Процесо“ писмото е открита заплаха.

„Знай, че договорките трябва да бъдат спазвани или искаш да ти припомним защо ти си на тази позиция и кой те сложи там“, пишат от CJNG.

Според експертът по сигурността Робърт Бънкър това служители на мексиканските власти да работят заедно с картелите не е нещо ново. Практиката е налице от десетилетие и причината за нея е проста – човешката алчност.

Това е една от дилемите, с които се сблъсква мексиканското правителство. Бънкър обяснява, че силите за сигурност в страната „в миналото са давали информация на картелите, пропускали са умишлено пратки с наркотици и дори са ги охранявали сами“. Освен това са предавали затворници от един картел на друг с цел екзекуция.

Неслучайно случаите на екзекуции чрез обезглавяване стават все повече. Разпадането на по-големите и наложили се картели доведе дотам, че конфликтът между по-новите криминални групировки стана още по-ожесточен.

Воюващите страни гледат на обезглавяванията като на средство за придобиване на психологическо надмощие над опонентите си и начин за пречупване на тяхната воля.

„Този подход е много подобен на това, което правят Ислямска държава и тяхната традиционна стратегия за тероризиране на врага“, посочва анализаторът Фондевила. Той обяснява, че признанията, които Маркез е принуден да направи, преди да бъде обезглавен, най-вероятно са „само за шоуто“.

„На случващото се във видеото не трябва да се гледа като на наказание за него, а по-скоро като на предупреждение към останалите“, обяснява Фондевила.

Следващата глава в тази нестихваща война ще покаже как това съобщение ще бъде прието от вражеските картели, както и от шефовете на полицаите, обвинени в това, че работят с наркотрафикантите.Източник: webcafe.bg