В интернет активно се разпространява снимка, която е направена на мястото на катастрофата на "Боинг" 737-800 в Иран. 

На снимката е изобразен фрагмент от ракета, която може да е свалила украинския самолет. Засега категорични доказателства за автентичността на снимката или за това, че тя е направена на мястото на авиокатастрофата, отнела живота на 176 души, няма.  

Все пак бе установено кой първи е публикувал снимката, пише Факти уа. 

Тя се е появила в Туитър в профила на иранския активист Ашкан Монфаред.

Той е съпроводил снимката със следния текст: "Това е фрагмент, намерен на мястото на катастрофата на украинския пътнически самолет, паднал пред жилищни сгради. Нима самолетът има нещо подобно? Това не е ли ракета?". 

Други ирански потребители на Туитър твърдят, че снимката е направена до дома на жител на Паранда, град, който се намира на около 50 километра от Техеран. Именно там е паднал самолетът на Международните авиолинии на Украйна, летял от Техеран за Киев. 

Сред онези, които пишат за това в Туитър, има и други жители на Паранда. 

Те съобщават, че две минути преди авиокатастрофата са чули два много силни ехота. 

При това постовете се появиха още преди да се разбере за катастрофата на самолета. 

На снимката е изобразен фрагмент, който много прилича на част от ракетата ТОР руско производство. Такива са налични на въоръжение в иранската армия. 

На 3 километра от Паранда се намира военен гарнизон. Това е мястото на дислокация на 23-та дивизия Такаваран - подразделение със специално предназначение на ВМС на Иран. То влиза в състава на морската пехота на ВМС на Иран.  

Жителите на Пранада твърдят, че от вечерта на 7 януари гарнизонът е бил вдигнат по тревога. Цяла нощ там се е наблюдавала активност. 

А грохотът, който хората са чували преди падането на украинския самолет, местните не могат да объркат с нищо друго - това е изстрелване на ракета. 

Иранската страна официално опроверга информацията за това, че самолетът е бил свален от ракета. 

Междувременно американската фирма Aireon успя да събере данни за положението на самолета. Компанията е известна с това, че е създала глобална система за следене и наблюдение на полетите. 

За целта тя използва космически спътници, които позволява да се събере много по-точна информация, отколкото търговските сайтове за следене на полети, например, като Flightradar24. 

През 2019 година Aireon предостави уточнени данни за положението на разбилия се в Етиопия Boeing 737 Max. Тази информация позволи да се направят паралели с катастрофата на същия самолет през 2018 година в Индонезия. В резултат стана известна причината, която е довела и до двете трагедии. Експлоатацията на Boeing 737 Max бе прекратена. 

Представителят на Aireon заяви, че данните за катастрофата в Иран са предадени на властите.  

Превод и редакция: БЛИЦ