Животът на британското кралско семейство се развива пред очите на целия свят, но има едно нещо за тях, което хората не знаят – фамилията им. Отговорът на тази загадка е прост – членовете на кралското семейство не се нуждаят от фамилия. Те са толкова известни, че са лесно разпознаваеми и без последно име.
Но когато те трябва да използват фамилно име - в училище или в армията, например - всъщност имат няколко възможности за избор, посочва T+L.
Преди 1917 г. кралските особи не използват фамилии. По това време те имат само първите си имена и името на династията, от която са част, според информация от официалния сайт на британското кралско семейство.

През 1917 г., когато крал Джордж V заема трона в продължение на седем години, той решава да промени името на фамилията от Сакскобургготски на Уиндзор. Това се налага поради антигерманските настроения в началото на Първата световна война (името Сакскобургготски е от немски произход).

"Уиндзор" идва от замъка Уиндзор - една от собственостите на кралското семейство. Но той не просто смяна на името на династията. Джордж V също така постановява, че Уиндзор става официална фамилия на кралското семейство.
Днес това не се е променило. Когато кралица Елизабет II идва на власт обаче, тя прави лека модификация.
През 1947 г. принцеса Елизабет (внучка на Джордж V) се омъжва за Филип Маунтбатън - бивш гръцки и датски принц, който се присъединява към британската кралска флота.

Само няколко години по-късно младата двойка стига до самия връх на монархията: бащата на Елизабет умира, правейки я кралица Елизабет II. Маунтбатън става принц Филип, херцог на Единбург.

През 1960 г. Елизабет и Филип решават, че искат да разграничат техния клон на кралското семейно дърво от всички останали. Те постановяват, че техните потомци ще носят фамилията Маунтбатън-Уиндзор.

Има едно изключение: всеки с титлата "негово кралско височество принц" или "нейно кралско височество принцеса" няма нужда да използва фамилното име. Те могат да използват Маунтбатън-Уиндзор, ако имат нужда (дъщерята на кралицата,. - принцеса Ан, например го вписва в брачното си свидетелство през 1973 г.), но това не е задължение.

Не всички кралски особи и не винаги използват името Маунтбатън-Уиндзор. Често то се заменя от териториалното обозначение на семейството им. Например когато принц Уилям и принц Хари служат в армията, те се наричат Уилям Уелс и Хари Уелс - защото баща им е принц на Уелс.
Принцесите Йожени и Беатрис пък са Йожени Йорк и Беатрис Йорк, тъй като баща им - принц Андрю, е херцогът на Йорк.
Има и други изключения: децата на принцеса Ан носят последното име на баща си - Филипс. Дъщерята на принц Едуард, граф на Есекс, пък използва Уиндзор, но без Маунтбатън.