Бившият британски разузнавач, смятан за автор на смешните и несъстоятелни компромати срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, е разследвал и бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева, съобщи електронното издание EurActiv.

През последните дни стана ясно, че американски разузнавателни агенции са информирали Тръмп, че Русия е събирала компроментираща информация срещу него с цел да я използва по време на кампанията. Според публикации в американски медии задачата била възложена на Кристофър Стийл, бивш агент на МИ6 в Русия, който сега оглавява частната разузнавателна компания Орбис.

Както БЛИЦ съобщи секретният доклад на Стйил за връзките на Тръмп с Русия се оказа майтап от трол в социалните мрежи.

EurActiv разполага с информация, че Стийл е проверявал миналото на Кристалина Георгиева през април и май м.г. по поръчка на правителството на САЩ. Според публикацията в електронното издание Стийл е разследвал връзки на Георгиева с Мултигруп, но не са намерени доказателства за връзки на бившия български еврокомисар с Мултигруп.

През септември м.г. Кристалина Георгиева бе номинирана от правителството на Бойко Борисов за генерален секретар на ООН. През октомври тя обяви, че напуска Еврокомисията от 1 януари 2017 г., за да поеме ръководен пост в Световната банка.