Миграцията не е в дневния ред на следващия Европейски съвет, защото кризата свърши. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Само три държави от ЕС не бяха съгласни с квотите за разселването на мигранти, десетки хиляди досега бяха разселени. Не обвинявайте Европейската комисия, не стреляйте по пианиста, призова еврокомисарят. Никога не съм работил толкова, колкото в последните четири години, добави той.

Аврамопулос предупреди обаче, че не се знае какво може да стане занапред заради продължаващия хаос в Либия.

Еврокомисарят призова министрите на вътрешните работи и правосъдието, които ще заседават утре и в петък в Брюксел, да проявят отговорност и да обсъдят промените в правилата от Дъблин.

Ще бъдем много уязвими, ако не одобрим обща система за предоставяне на убежище, добави той.

Аврамопулос каза, че популистите влагат сили при обсъждането на миграционните въпроси и предупреди за растящото им влияние в навечерието на изборите за евродепутати.

Над 50 000 мигранти са били разселени по квотите на ЕС от 2015 г. насам, се посочва в оценка на Европейската комисия, представена по-рано днес. 

В продължение на три последователни години броят на пристигащите мигранти постоянно намалява, като сегашният им брой е само 10 на сто от стойностите през 2015 година, посочват от Брюксел.

От бюджета на ЕС са били предвидени над 140 милиона евро в мерки за приобщаването на мигрантите от 2015 до 2017 година, се отбелязва още в съобщението, цитирано от bTV.

Основните проблеми в Гърция по отношение на връщането на мигранти, обработването на молби за убежище и подходящото настаняване, остават нерешени. За да се подобри управлението на миграцията, Гърция следва бързо да изготви национална стратегия, заявява комисията.