И от двете страни на Атлантика в момента изпадат в истинска паника. Рядка форма на инфекция буквално посича жителите на Великобритания и Канада. Мутиралият стрептокок се разпространява стремително, а фаталните последствия настъпват за броени часове. Жертвите вече наброяват десетки. Човек може да се зарази дори и от обикновена целувка. 

12 души измряха в Англия от рядка инфекция


Малкият британски град Брейнтри в източната част на страната за часове се превърна в едно от най-опасните места на планетата. Най-малко 12 жители са загинали, десетки са заразени. Симптомите, които са като при епидемия, са еднакви при всички: болки в гърлото, обрив, треска. Причинител на инфекцията е стрептокок от група А. За разпознаването ѝ са необходими два дни. Именно толкова продължава и инкубационния период, но понякога стрептококът въобще не може да бъде изолиран.  


"Бактерията стрептококи е доста често явление. Тя е налична при възрастните, при децата. Работата е там, че някои от заразените въобще не демонстрират признаци на заболяването", разказва лекарят Исак Богард.  

Какви заболявания се предават чрез целувките?

Последствията са доста страшни. Стрептококът също може да провокира менингит, пневмония, скарлатина. Ако бактерията попадне в кръвта и отрови целия организъм, изходът ще е летален. 

"Има много подтипове стрептококи. Обичайно хората отиват на лекар, когато ги боли гърлото. Стрептококите от тип А са много токсични, процесът на заразяването на практика не може да бъде спрян", казва лекарят Марла Шапиро. 

Затова заразяването става много лесно. Достатъчно е едно съприкосновение или банална целувка, но най-страшното е, ако някой кашля или киха. При това носителят на инфекцията може въобще да не подозира, че е болен. Момиче, оказало се на крачка от смъртта, все още не може да разбере как всичко е станало. "Буквално се превръщах във вещица, като в най-страшните филми. Едва не умрях. Пръстите ми потъмняха, в крайна сметка се наложи да бъдат ампутирани", разказа пострадалата. 

В момента стрептококите активно превземат нови региони от Великобритания. Най-много случаи има в графство Есекс, където всичко е и започнало. 32 пациента са били извънредно поставени под карантина. А може би има още стотици, или хиляди души, в които бацилът може да се развива и в момента. 

"Човекът вдишва този микроб и живее спокойно. Все пак гърло може да ви заболи след чаша студена вода, човек не обръща внимание. Най-голямата смъртност е свързана с невярното прилагане на стандартите, което е характерно за западната медицина. Опасността не е била разпозната навреме и последствията не са били предвидени. Представете си,че тази бактерия попадне в старчески дом", отбелязва имунологът Владислав Жемчугов.

“Лятната” ангина - 7 симптома, които не трябва да игнорирате

Ситуацията е същата и в Канада. И макар там лекарите да уверяват, че ситуацията е под контрол и за епидемия не може да иде реч, цифрите обаче говорят друго. От началото на месеца бактерията е убила деветима. 

Превод и редакция: БЛИЦ