Европейските и азиатските лидери на срещата в Пекин дадоха обещание за обширна и бърза реформа на световната финансова система и призоваха за обединени действия за справяне с безпрецедентните икономически предизвикателства.
Над 40 лидери прекараха първия ден от Азиатско-европейска среща на високо равнище (АСЕМ) в обсъждане на това как да бъде спряна най-тежката финансова криза от Голямата депресия от 1930 г. насам, докато борсите по целия свят отново отбелязаха спад. „Лидерите заявиха готовност за предприемане на ефективни и мащабни реформи на международната валутна и финансова система”, се казва в съобщение на домакина Китай, публикувано на страницата на АСЕМ. „Те се договориха да предприемат бързо подходящи инициативи в тази насока, консултирайки се със всички съответни международни финансови институции” и други заинтересовани страни, се казва още в съобщението.
Макар че не се дават подробности, лидерите заявяват, че следенето и регулирането на всички участници във финансовата система трябва да бъде засилено. Международният валутен фонд бе призован „да изиграе важна роля” в подпомагането на най-засегнатите страни, ако поискат съдействие. Преди срещата Китай, Южна Корея, Япония и десет югоизточни азиатски държави поискаха да бъде създаден фонд от 80 млрд. долара, който да бъде използван за борба с валутните спекулации. /АФП