Има увеличение на заразените с Covid-19 в ЕС и Обединеното кралство през последните 5 седмици, съобщи директорът на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията Андреа Амон пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Тя допълни, че нарастването е по-бавно, отколкото в началото на март, но има тенденция за връщане към цифрите от този период. Епидемиологичната обстановка варира от 2 на 100 хиляди до 176 на сто хиляди заразени в различните страни-членки, каза още д-р Амон.

Спадовете и повишенията ще продължат, докато има макар и малък брой заразени, всички са в опасност, допълни тя. Амон уточни, че децата често имат по-слаби симптоми, по-рядко постъпват в болница, а смъртността при тях е изключително рядко явление.

Понякога те не могат да бъдат диагностицирани, подчерта Амон: „Ние проучваме доказателствата за ролята, която би могло да има училището за пренос на заразата.


Много малко случаи на сериозно разпространение на заразите са документирани и доказателствата в момента не дават окончателен отговор дали от гледна точка на това разпространение би било добре училищата да се затворят“.

Тя допълни, че са дадени насоки на училищата в началото на учебната година и допълни, че тяхното затваряне би било крайна мярка.