Европейските лидери "не разбират" опасността, представлявана от Иран в Близкия изток и извън него, каза президентът на Израел Исак Херцог в интервю в неделя. Това пише в свой анализ Политико, специално преведен от БЛИЦ.

Иранското правителство предоставя хиляди дронове за използване от Русия във войната й срещу Украйна, а в същото време Техеран продължава напред с програмата си за ядрени оръжия, каза Херцог, описвайки Иран като „империя на злото“.

„Мисля, че Европа трябва да се събуди и то спешно, защото не го разбират“, каза Херцог в интервю.

Докато Израел е изправен пред критики от своите съюзници за мащаба на нападението си срещу Газа, което остави голяма част от анклава в руини на фона на подготовката за израелско нападение над Рафа, Херцог беше ясен, че Техеран е истинският враг. В отговор на иранските атаки с дронове и ракети срещу Израел миналия уикенд израелското правителство нанесе удар срещу Иран в петък.

„Ако не се събудите и не бъдете възможно най-силни и не се борите с тази империя на злото с коалицията, която имате в НАТО, Европа може да плати цената в бъдеще“, каза Херцог.

Министрите на външните работи на Г-7 в петък признаха опасността, като се съгласиха, че ще бъдат наложени санкции на Техеран, ако се установи, че доставя балистични ракети на Москва.

В интервюто Херцог също така отхвърли призивите на лидера на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър Израел да проведе нови избори като начин за преодоляване на политическите сътресения, които разтърсиха страната след атаката на 7 октомври от бойците на Хамас. „Бих препоръчал на американските политически лидери да не се намесват като такива в израелската политика, а да оставят на израелската общественост и политическото тяло да вземат собствено решение“, каза Херцог.

Херцог също каза, че смята президента на САЩ Джо Байдън за „голям приятел на Израел“, въпреки призивите на американския лидер за прекратяване на огъня в ивицата Газа, противопоставянето на планираното нападение срещу Рафах и коментарите в подкрепа на речта на Шумер.

Нарастващите атаки в южната част на Газа доведоха до повече от 34 000 убити палестинци във войната Израел-Хамас, според местни здравни служители.