Русия се връща към преразглеждане на проект за торпедото с ядрена бойна глава Т-15 на академик Андрей Сахаров, способно да унищожи брегови обекти на противника чрез предизвикване на цунами. Това пише в Express Уил Стюарт в публикацията си „Russia makes world’s biggest torpedo nuke capable of drowning MILLIONS in man-made tsunami”.
 

„Сега има обща тенденция за връщане към нереализираните по-рано идеи” – казал за изданието водещият създател на руски ракети Шамил Алиев. Според него, сега се преразглежда идеята на Сахаров за създаване на торпедо с дължина 24 м, диаметър 1,5 м с ядрена бойна глава и далечина на плаването 50 км. Такива торпеда ще могат „да унищожават обекти по крайбрежието с помощта на взрив във водата”.
 
Алиев подчертал, че решението за отказването от плана на Сахаров по създаване на торпедата Т-15 през 50-те години на миналия век е взето изключително във връзка с липса на финансиране, а не защото е неубедително.
 
Според изданието Express, торпедата ще бъдат снабдени с ядрена бойна глава с мощност 100 мегатона тротилов еквивалент, което е 1000 пъти повече от мощността на взрива в Хирошима. / БЛИЦ