След като технологиите успяха да проникнат в джобовете на всеки от нас и след това завладяха китките на милиони хора, следващата стъпка е да се създаде интерфейс за директен контрол на джаджи чрез мисли.

Наскоро Илон Мъск представи компютърно-мозъчен интерфейс за контролиране на машини чрез мозъчни сигнали, дело на компанията му Nuralink, а тази седмица научихме, че Facebook също разполага с подобна технология.

Идеята на Зукърбърг и хората му е да създадат метод, чрез който специални сензори могат да разчитат мислите ни и да ги превръщат в текст, осигурявайки ни възможност буквално да комуникираме чрез мисли.

Публикуваните от компанията проучвания свидетелстват, че за момента алгоритмите на Facebook могат да разпознават само определени думи от предварително зададени опции.

Това засега се случва чрез имплантиране на електроди директно в мозъка на човек, но крайната цел е четенето на мисли да се случва чрез неинвазивни джаджи, подобни на тази, която виждаме на снимката долу.

Крайната цел на Facebook e да създаде интерфейс, който може да разшифрова до 100 думи в минута с предварително зададен речник от 1000 думи.

В момента компанията разглежда възможности за използване на инфрачервени сензори, които отчитат консумацията на кислород от отделните неврони в мозъка, но се смята, че този метод няма да осигури цялостно декодиране на мислите на даден човек.