Ден след смъртта на американския моряк от световноизвестната снимка „Целувката“ статуята, изобразяваща историческия момент и символизираща края на Втората световна война беше осквернена. Вандали са изписали с червена боя #MeToo крака на девойката от композицията, съобщава Би Би Си.
 
Почина Джордж от световноизвестната СНИМКА „Целувката“

Червен спрей е използван за поругаването на скулптурата „Безусловна капитулация“ в Сарасота, Флорида в понеделник, съобщават от местната полиция. Нанесената щета е за около 1000 долара заради голямата площ, която се покрива от графита.
 

 
За мнозина снимката на Джордж Мендонса, който целува Грета Цимер Фридман символизира радостта, обзела САЩ в дена, в който Япония капитулира и така се слага край на Втората световна война.
   
В последните години, обаче, някои смятат, че фотосът изобразява акт на сексуално нападение предвид факта, че Мендонса не е получил изрично съгласие от Фридман да я целуне. Движението MeToo разглежда в нова светлина исторически събития, отваряйки огромен дебат за взаимното съгласие и сексуалните престъпления.
 
В интервю през 2005 година Грета Цимер Фридман заяви, че изборът да бъде целуната от Мендонса не бил неин, тъй като той я „сграбчил“. Въпреки това тя беше категорична, че целувката е „израз на ликуване“ и „беше просто случка „Слава Богу, войната свърши“. След смъртта ѝ през 2016 година синът ѝ разказа, че майка му никога не е разглеждала целувката като нещо негативно.
 
Властите в Сарасота обявиха, че статуята вече е почистена.
 Превод и редакция: БЛИЦ