За да се поздрави с победата на предстоящите избори, сегашният американски президент Доналд Тръмп преди всичко трябва да вземе преобладаващата част от гласовете в щата Пенсилвания, въпреки че има и други варианта, пише Financial Times.

Според престижното издание, независимо, че на национално ниво Тръмп е зад Байдън, действащият държавен глава може да си осигури втори мандат, ако бие в колебаещите се щати.

На първо място става дума за Пенсилвания, където до голяма степен се решиха изборите преди 4 години и така Тръмп влезе в Белия дом.

Независимо, че в момента Тръмп изостава от Байдън в този щат, разликата е около 5,7 процента, която бързо може да бъде стопена. Ако Тръмп си осигури победа в Пенсилвания и Невада, това ще реши битката в негова полза дори да загуби всички други колебаещи се щати.

Според анализаторите на Financial Times, Тръмп може да спечели и без да си осигури гласовете на Пенсилвания.

Това ще стане, ако спечели във Флорида и Северна Каролина — местата, на които той удържа победата през 2016-та година, но сега изостава в прогнозите, а също така, ако вземе поне два колебаещи се щати – като например Невада и Аризона, където е зад Байдън. Както се очакваше, в двата щата Тръмп вече проведе големи мероприятия в навечерието на изборите.

Политическите експерти твърдят, ако президентът Тръмп загуби Пенсилвания, ще му помогне победата в Аризона, Минесота и Уисконсин. Според тях много вероятно е Тръмп да удържи победа в същите щати, както и на предишните избори.