Германският автомобилен гигант "Фолксваген" обяви, че е готов да плати допълнителна глоба от 4,3 млрд. долара и да признае вината си, за да сложи край на наказателно производство в САЩ във връзка с манипулирането на дизелови двигатели, съобщава БТА.
В изявление на компанията се казва, че тя е сключила предварително споразумение с Министерството на правосъдието, което предстои да бъде одобрено от нейния административен съвет и от американските съдебни власти.

Допълнителната сума ще се добави към 16-те млрд. долара, вече обещани от "Фолксваген" за покриване на щетите, причинени от скандала, известен като "Дизелгейт".

Фирмата, която притежава 12 марки, призна през септември 2015 г., че е оборудвала 11 милиона автомобила по света, от които 600 000 в САЩ със софтуер, който манипулирал данните за вредни емисии в атмосферата.

Срещу компанията се водят разследвания по целия свят. Тя вече договори в Канада споразумение за 1,6 млрд. долара.

В САЩ гигантът се ангажира да деблокира 14,7 млрд. долара за план за обезщетение, предвиждащ изкупуването на засегнатите коли. Към него се добавят 603 млн. долара за обезщетения за отделните американски щати, 1,2 млрд. долара за концесионерите и най-малко 1 млрд. долара за най-мощните коли.