Омбудсманът на ЕС разкритикува днес Европейската комисия за неразкриването на смс-комуникация между председателката Урсула фон дер Лайен и шефа на „Пфайзер“ Алберт Бурла, осъществена преди сключването на сделката за ваксините за Covid-19, предадоха АФП и Ройтерс.

В отговор на искане на журналист в рамките на достъпа до обществена информация, ЕК бе обявила, че не пази копия от съобщенията.

„Ограниченият начин, по който бе работено по това искане за информация, означава, че изобщо никакъв опит не е правен да се разбере дали съществува някое от съобщенията. Това е под нивото на разумните очаквания за прозрачност и административни стандарти в Комисия“, заяви омбудсманът Емили О‘Райли, която също настоя Еврокомисията да провери отново за тези съобщения. 

Под ръководството на Фон дер Лайен Комисията оглави предварителната покупка на ваксините срещу Covid-19 за 27-те страни от ЕС. Над половината от 4,2 млрд. дози, които Еврокомисията е купила илиизбрала, са „Пфайзер/Бионтех“, които го правят най-големия доставчик за усилията за ваксинация в ЕС.

Но ЕК отказва да разгласи ключови аспекти от своите договор с доставчиците на Covid ваксини, по-специално цени, позовавайки се на търговска тайна.

Активната публична роля на Фон дер Лайен в осигуряване на достъп до ваксини включила и лични разговори с изпълнителния директора на американския фармацевтичен гигант „Пфайзер“ Алберт Бурла, който има гръцко и американско гражданство.

Миналата година ЕК отхвърли искането по достъпа до информация за смс-ите и отказа да каже дали съществуват тези съобщения. Въпреки че самата Фон дер Лайен се е позовавала на тях в медийно интервю.