Лекари от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите му.

Малко преди началото на учебната година Борислав и съпругата му решават да ваксинират сина си срещу коронавирус, разказа bTV. Отивайки в общинска болница "Свети Пантелеймон" обаче лекарите отказват да направят имунизацията. 

Следва втори опит – в 7-о ДКЦ, но и там без успех. Каква е причината  - от там отказаха коментар. А от болница "Свети Пантелеймон" обясниха, че не са имали информация за здравословното състояние на детето, както и за имунизационния му статус. 

"Поради това, че не е педиатър и няма официални документи от личния педиатър, тя е отказала... Смятаме, че има правилно отношение към нещата, защото тя не е и педиатър, няма специалност по педиатрия", обясни д-р Генади  Странджев, зам. директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Последва и реакция на здравната инспекция. 

"Аргументите на колегата не са основателни, дотолкова, че ваксината е разрешена за приложение на възраст над 12 години. И е трябвало да попита просто имало ли е в един месец назад някакви ваксини, които са правени, съгласно задължителния имунизационен календар", обясни д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол", РЗИ-Пловдив.

А по данни на здравното министерство близо 13 000 деца между 12 и 18 години са ваксинирани. Разрешени за употреба върху деца между 12 и 17 години са  2 ваксини –  на "Модерна" и "Пфайзер".

В Европа 70% от пълнолетното население вече е ваксинирано напълно срещу коронавируса. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Първенец с най-много поставени две дози е Малта с 90%. Втора е Исландия с малко над 86%, следвана от Ирландия, Дания, Белгия и Португалия. България е последна в Общността с 20%.