Руският изследователски кораб "Янтар", наскоро забелязан в Карибско море, на 10 ноември престана да бъде проследяван с помощта на достъпните навигационни системи, съобщава Forbes.


Авторът на статията Х. И. Сътън смята, че корабът е напуснал региона и припомня, че "Янтар" е заподозрян в шпионска дейност в близост до подводни комуникационни кабели, пише "Поглед инфо".

Руският океанографски изследователски кораб "Янтар", за който се твърди, че е участвал в "подозрителна дейност в близост до подводни комуникационни кабели" и забелязан край бреговете на Америка на 8 ноември, най-вероятно е напуснал региона, съобщава Forbes.

Както припомня изданието, на 8 ноември руски кораб направи кратка спирка в Тринидад и Тобаго и след това отплава за Карибско море. Като се започне в ранните сутрешни часове на 10 ноември, корабът не можа да бъде намерен с помощта на достъпните програми за проследяване на навигацията на кораба.

И въпреки че сегашното положение на "Янтар" е неизвестно, съдейки по миналите му периоди на дейност, можем да заключим, че той е напуснал американските води.

Според автора на статията Ейч Ай Сътън, малко други невоенни кораби могат да се похвалят със същата репутация като "Янтар". Някои смятат, че корабът, чиято задача е да търси различни обекти на морското дъно, всъщност се занимава с шпионаж в близост до подводните комуникации, включително военните.

Според журналиста той е изучавал миналите мисии на "Янтар" - и много от тях, по един или друг начин, са били извършвани на места, където минават комуникационни кабели.

Така през октомври 2016 г. корабът проведе някои изследвания в източната част на Средиземно море, недалеч от сирийското крайбрежие.

През същия период сирийският доставчик Telecom обяви прекъсвания в интернет връзката в продължение на 10 дни поради "подводни ремонтни дейности". В резултат на това прекъсванията продължиха точно толкова дълго, колкото "Янтар" беше в Средиземно море. 

„Лесно е да се предположи, че Русия по някакъв начин е помагала на съюзника си“, каза Сътън.

През следващия месец руският кораб отплава за Персийския залив.

През този период имаше и прекъсвания в работата на подводните комуникационни кабели, и въпреки че това явление е трудно да бъде пряко свързано с работата на „Янтар“, той извърши изследвания наблизо и след това отиде до иранско пристанище.

На жаргона на ВМС, отбелязва журналистът, манипулациите с подводни комуникации се наричат „война в дъното“ - подобни операции в никакъв случай не са нови.

По време на Студената война американският флот, заедно с някои западни съюзници, провеждат тайна операция, Ivy Bells („Цветовете на бръшляна“), при която шпионират СССР, слушайки подводните комуникационни линии на съветския флот.

Днес има опасения, че Русия може да повреди важна инфраструктура за подводници по време на потенциален открит конфликт или хибридна война.

В допълнение към „Янтар“, Москва разполага с още две големи атомни подводници, които могат да носят подводни превозни средства, които могат да спускат на големи дълбочини. „Фактът, че тези подводници със специално предназначение са по-големи от целия подводен флот на някои западни ВМС, говори много.“, заключава Сътън.