Съвкупното състояние на руските милиардери е нараснало с 29 млрд. долара след победата на републиканеца Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември миналата година. Оценката е на списание Forbes.

На първо място изданието поставя шефа на газовата компания „Новатек“ Леонид Михелсон, чието състояние се е увеличило с $1,9 млрд., до общо $18,2 млрд. след победата на Доналд Тръмп. През март миналата година Forbes оцени състоянието на Михелсон на 14,4 млрд. долара.

Изданието също така отличава Генадий Тимченко, който притежава 23% от дяловете в „Новатек“. Стойността им се увеличи с 1,8 млрд. долара, след като през ноември акциите на дружеството поскъпнаха с 16%.

Тимченко продаде своя 43-процентен дял в „Гунвор“ – един от най-големите търговци в света на енергийни суровини, ден преди САЩ да го включат в списъка със санкционираните руски олигарси през март 2014 г.

Съсобственикът на „Сибура“ Кирил Шамалов също е посочен от изданието, но без конкретни цифри за състоянието му.

Според Forbes приходите на руските милиардери през периода след президентските избори в САЩ са се оказали по-големи от колкото тези на богаташите в която и да е друга държава.

За сравнение, всеки американски милиардер е забогатял с 2,8%, а всеки руски – със 7,1%.