"Нептун" се e превърнала в любимата ракета на Украйна за унищожаване на руския Черноморски флот. Все повече и повече от тези ракети излизат от производствената линия.

Както се казва в статия на Forbes, срещата на "Нептун“ с много руски кораби завърши фатално за флота. Последната жертва на украинската ракета стана уникалният кораб "Комуна".

Спасителният кораб на руския флот "Комуна" е пуснат на вода през 1913 г. Той имаше късмета да служи в три флота - Руския императорска, Съветския и Руския. Корабът преживява две световни войни.

Този уикенд обаче "Комуна“ беше ударена от "Нептун“. Атаката е станала, докато корабът е бил на котва базата на Черноморския флот в Севастопол.

Изглежда, че "Комуна“ е имала късмет да избегне глобални повреди. Сателитните изображения от атаката не показват очевидни големи щети по корпуса, палубата или надстройката. Ако старият кораб е получил някаква сериозна повреда, то тя е чисто вътрешна - не може да се провери.

"Руските моряци не трябва да мислят, че те или техният 111-годишен спасителен кораб са в безопасност. Украинците може да са използвали най-новите крилати ракети "Нептун" по време на атаката срещу Севастопол в неделя. И още много такива "Нептуни" са на път", пише изданието.

Украински ракети, безпилотни самолети и диверсанти многократно са нанасяли удари по Черноморския флот, повреждайки или унищожавайки повече от дузина от основните кораби на флота, както и неговите поддържащи въздушни бази, противовъздушна отбрана и командни пунктове.

Обикновено украинците атакуват Черноморския флот с ракети "Нептун", нови версии на старата съветска крилата ракета Х-35, която украинската индустрия някога е създала за съветския флот.

Базовият "Нептун“ беше само прототип в началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Първата действаща батарея "Нептун“, която включва шест монтирани на камиони четворни пускови установки, както и командно превозно средство и 48 системи за презареждане на ракети, направи първото си изстрелване през април 2022 г., като потопи флагманския кораб на Черноморския флот "Москва“.

Като потопиха "Москва“, украинците доказаха, че "Нептун“ със своя ракетен ускорител, турбовентилаторен двигател, радарна система за самонасочване и мощна бойна глава може да работи.

5-метровият корпус на ракетата съдържа достатъчно гориво за полет от 190 км. Това беше достатъчно, за да се потопи "Москва“, тъй като екипажът на крайцера нагло плаваше само на 96 км от украинския бряг.

И тъй като руските военни кораби се оттеглиха по-далеч от брега в резултат на потъването на "Москва“, те се превърнаха в много по-трудни цели. За екипажите на "Нептун“ стана невъзможно да ударят основните им бази - Севастопол и Феодосия в Крим, Новоросийск в Южна Русия. Севастопол, на разстояние 250 км, е най-близо до украинските линии.

Затова киевското конструкторско бюро "Луч" се зае с производството на "Дългия Нептун". Тази дълекобойна ракета има достатъчно гориво, за да прелети 320 км. В същото време Луч модифицира самонасочването на ракетата, така че да може по-добре да поразява цели на сушата и в морето.

"Дългият Нептун“ удари за първи път през август, повреждайки батарея за противовъздушна отбрана С-400 на руските ВВС в Крим. А при голяма атака миналия месец тя беше насочена към четири руски кораба в Севастопол, както и пристанищни съоръжения и петролно депо.

Ракетната атака срещу "Комуна“ месец по-късно може и да не е нанесла големи щети на 111-годишния кораб. Но ще има още атаки, тъй като войната все още продължава.

Украински официални лица са казали на американски служители, че са увеличили производството на "Нептун“ десетократно, което означава, че планиращите удари в Киев скоро могат да имат десетки, може би стотици ракети на свое разположение.

"Ако само няколко дузини "Нептуни“ могат да потопят крайцер и да повредят няколко други кораба, както и противовъздушна отбрана и оборудване за поддръжка, представете си какво биха могли да направят сто Нептуни“, пише изданието, цитирано от "Фокус".