Украйна и България са главните източници за трафика на хора в Европа, пише американското списание "Форбс" в материал за организираната престъпност на Стария континент, озаглавен "Европейските столици на престъпността".
Според изданието, което се позовава на данни на европейската статистическа служба Евростат и на полицейската агенция на ЕС Европол, Чехия често служи за транзитна страна, а основни дестинации са Германия, Холандия и Великобритания. Трафикът на хора, принуждавани да полагат принудителен труд, е разрастващ се, макар и труден за измерване проблем, отбелязва "Форбс". Американското списание отчита, че престъпността в Европа не само става по-умна и по-организирана, но едновременно с това все по-лесно преодолява националните граници. Пътуването между страните от Европейския съюз става все по-лесно, особено след като 10 източноевропейски страни се присъединиха към блока през май 2004 г., отбелязва изданието. Много от държавите, които са на дъното на класацията, включително Латвия и Словения, са сред приетите наскоро в съюза. Стара страна членка като Италия обаче заема четвърто място по брой престъпления. "Форбс" предупреждава, че ЕС трябва да извърви дълъг път, за да реши проблема с организираната престъпност, който в голям брой държави се изостря допълнително от корупцията. Държави като Словения положиха херкулесовски усилия, за да се изчистят от корупцията преди присъединяването им към съюза, но сега смятат подобни дейности за скъпи и ненужни, отбелязва "Форбс". За щастие, посочва списанието, правоохранителните органи на новите страни членки като цяло си сътрудничат с тези на "старите". Статистиката отчита намаляване на домашните обири и кражбите на коли в целия ЕС. За сметка на това обаче грабежите, физическите нападения, изнасилванията и наркотрафикът са нараснали с по около 4% през последното десетилетие. Най-голямо е увеличението на търговията с дрога - 4,2 на сто.
Европа може да бъде разделена на четири престъпни пояса, обяснява "Форбс", като се позовава на Европол. Политически нестабилният Югоизток или Балканите са ключов транзитен път за трафика на наркотици и нелегални имигранти. Югозападът или Иберийският полуостров е център за трафика на наркотици от Латинска Америка и Северна Африка. Североизтокът или скандинавските страни е нещо като крайна дестинация за трафика на дрога и облагани с високи данъци стоки като цигарите. Що се отнася до Северозапада, по-специално Великобритания, той има сериозни проблеми с нелегалната имиграция и е дестинация за наркотрафика.

Организираните престъпни групи често използват за параван законни компании, които обикновено се занимават с транспорт или с внос и износ, за да изпират парите си чрез тях. Предпочитаният метод за изпиране на придобитите чрез престъпна дейност пари е влагането им в недвижими имоти, а Лихтенщайн е идеалната държава за тази цел поради политиката си да не задава въпроси и либералното си данъчното законодателство. Европол очаква повече организирани престъпни групи да се установят в ЕС. Като причини за тази си прогноза европейската полицейска агенция посочва глобализацията и разширяването на съюза.
Броят на осуетените и успешните терористични нападения в ЕС е нараснал миналата година с цели 24% спрямо предходната 2006 г., по данни на Европол. По-голямата част от общо 583-те атаки са извършени от сепаратистки групировки в Испания и Франция като ЕТА. Престъпността в Турция се е увеличила между 2003 и 2006 г. с 18,6%, обръща внимание "Форбс" - тенденция, която списанието обяснява с дейността на организирани престъпни групи, държащи казина, нощни клубове и проститутки. През 2006 г. в страната са били извършени 3852 убийства, като за сравнение Англия и Уелс са на второ място със 755. "Форбс" припомня, че Турция не е член на ЕС, и прогнозира, че поради проблемите с престъпността, почти със сигурност ще й е трудно да покрие стриктните критерии за приемане в съюза./БЛИЦ