Нито Русия, нито Украйна имат достатъчно ресурси, за да постигнат решителна победа на бойното поле. Но въпреки тежките загуби, които понасят, мирно споразумение на настоящия етап изглежда още по-малко вероятно поради радикалния характер на исканията на двете страни.

Това се казва в публикация на вестник Foreign Affairs.

Изданието отбелязва, че „взаимно болезнената безизходица“ на фронта на теория е трябвало да подтикне страните към преговори.

Когато стане ясно, че е невъзможно да се постигне цел с военна сила, страните са по-склонни да се съгласят на отстъпки, които досега са изглеждали неприемливи. Но това категорично не може да се каже за руско-украинската война, пише изданието.

Планът е разкрит: Ето как НАТО ще влезе в Украйна

"За да постигнат мир в конфликта, и двете страни трябва да са готови да приемат минималните изисквания на другата. И въпреки взаимната липса на напредък, нито Русия, нито Украйна могат да преглътнат взаимно исканията си", пише Foreign Affairs, припомняйки по-специално нежеланието на двете страни да отстъпят територия.

Отбелязва се, че никаква „творческа дипломация“ не може да промени това и за двете страни продължаването на войната остава по-приемлив вариант от споразумение, основано на такива отстъпки.

Единственото нещо, което може да направи страните по-сговорчиви, са фундаменталните промени на бойното поле или в политическото ръководство на воюващите страни.

„Борбата против всички залози може да бъде по-рационална за участниците, ако последствията от прекратяването на конфликта изглеждат по-лоши от продължаването му“, пише вестникът, като добавя, че отделен въпрос е доверието в едно потенциално мирно споразумение.

Forbes съобщи за голям провал на британския танк Challenger 2 в Украйна

Авторите на публикацията отбелязват, че Русия все още не се е отказала от своите „крайни“ искания, които се състоят във фактическото унищожаване на украинския суверенитет – прехвърляне на територии, смяна на правителството с проруско и ликвидиране на армия.

Украйна просто не може да се съгласи с подобни условия, така че публичните изявления на Кремъл за готовността му за преговори, според Foreign Affairs, са просто „театър“, предназначен да покаже Москва в благоприятна светлина и да подкопае международната подкрепа за Украйна.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук