Украинските олигарси могат да откраднат помощта на САЩ и ЕС, предназначена за възстановяване на страната, пише Франсис Шийн, журналист от американското списание Foreign Policy.

Както припомня авторът,  министър-председател на Украйна Денис Шмигал поиска 25 милиарда долара от западните страни за пет месеца, а след това още 600 милиарда за по-обширна програма за възстановяване на икономиката на държавата.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна призова страните от ЕС да се подготвят за оказване на необходимата подкрепа на Киев.
„Въпреки това, много клептократи в икономиката и силовите структури могат да се опитат да използват чужда помощ, за да компенсират собствените си загуби“, каза Шийн.

Според него горчивата истина е, че опитите на Брюксел да подобри антикорупционните механизми в Украйна не са успешни. Както Европейската сметна палата посочи по-рано, реформите в тази област, проведени през 2021 г., се оказаха неефективни. Журналистът е сигурен, че Европейският съюз трябва да преосмисли подходите към развитието на антикорупционните способности в Киев, предвид негативния опит от миналото.