Ново проучване на мозъчен тръст предупреждава, че Съединените американски щати са загубили военното си преимущество в Индо-Тихоокеанския регион, предаде Fox News.
​​​​​​
Според Центъра за изучаване на САЩ към Университета в Сидни Китай може да предприеме военна офанзива и да победи, още преди американската армия да успее да отговори.

Китайския хиперзвук – аларма за САЩ 

Проучването сочи, че китайските въоръжени сили имат все по-голямо влияние в региона и Вашингтон на практика е загубил доминантната си военна позиция.

Америка вече не се радва на военно превъзходство, и балансът на силите е разклатен. Китай може лесно да постигне победа, нападайки съюзниците на САЩ в региона, дори преди американците да могат да отговорят.

Авторите на анализа посочват, че Китай е разположил страховит арсенал от прецизни ракети, за да подкопае американското военно надмощие. В проучването като слаби точки за реагиране от страна на САЩ са посочени Тайван, Японският архипелаг и крайбрежието на Югоизточна Азия.

Китайската армия на практика може да срази американските бази в региона само в рамките на „часове“, предаде Си Ен Ен, цитирайки същото проучване.

Наближава ли времето на изтребителите от шесто поколение: реалност или фантастика? (СНИМКИ) 

Според авторите Австралия, Япония и други съюзници на САЩ трябва да засилят военното си сътрудничество с американците и да повишат отбранителните си способности.

Според Пентагона китайската армия иска да доминира в региона, а това включва над 2000 балистични ракети с малък и среден обсег на действие.