Френската енергийна компания "Анжи" (Engie) обяви днес, че следващото й плащане на руския газов гигант "Газпром" до края на този месец ще бъде в евро, след като двете компании са се споразумели, взимайки предвид европейските санкции, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Генералната директорка на групата Катрин МакГрегър заяви, че подобно на други европейски енергийни фирми, сред които германската "Унипер" (Uniper), плащанията ще се извършват по сметка в "Газпромбанк" в евро или долари.

Москва настояваше плащанията за газа да стават в рубли.

Европейската комисия уточни днес, че не е издавала нови насоки за разплащанията за вноса на руски газ. Ясно сме посочили какво може да се прави, за да бъдат разплащанията съобразени с въведените от ЕС санкции срещу Русия, заяви говорител на комисията.

Петков след срещата с Рюте: Дадохме своята огромна част за спирането на паричните потоци към Путин

Той поясни, че европейските дружества могат да открият сметка за разплащанията с "Газпром" във валутата, предвидена по договор, да направят плащане в тази валута и да заявят, че това приключва плащането за доставка на газ. Всичко останало ще бъде в противоречие със санкциите, уточни говорителят.

"Анжи" съобщи също така, че е намалила експозицията си към руския газ и е преразгледала към повишение целите си за годината, след като през първото тримесечие се е възползвала от много високите цени на енергията в контекста на войната в Украйна.

Най-големият доставчик на газ във Франция припомни, че повечето му покупки и продажби на газ са на пазарни цени или в рамките на договори с предварително фиксирани цени, така че изложението му към поскъпването на суровината е ограничено до краткосрочните доставки за месец напред.

Голямата бомба за покупките на руски газ е факт!

По отношение на обемите, доставяни от "Газпром", пряката експозиция е максимум 15 тераватчаса, уточнява групата в комюнике.

Доставчикът на газ и електричество, който поставя акцента върху възобновяемите енергии, децентрализираните енергийни инфраструктури и "зеления" газ, отчете печалба преди лихви и данъци (Ebitda) от 4,6 милиарда евро (+49,0 на сто) за първото тримесечие и оборот от 25,6 милиарда евро (+85,0 на сто).

Италианският енергиен гигант ENI SpA съобщи във вторник, че временно е открил две сметки, една в евро и една в рубли, в "Газпромбанк", предаде "Уолстрийт джърнъл".

Италианската енергийна компания заяви, че е направила това като предпазна мярка, като се има предвид, че плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Това е направено "без да се засягат договорните права, които все още предвиждат плащане в евро", се казва в изявлението на Eni.