Държавният дълг на Франция се е увеличил в края на юни до безпрецедентно високо равнище от 114,1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това съобщава Националният институт за статистика и икономически изследвания.

В съобщението се уточнява, че в парично изражение дългът сега е 2 трлн. 638,3 млрд. евро. Ръстът достигна 12,7 процентни пункта в сравнение със ситуацията в края на март тази година, което представлява 113,4 млрд. евро. Това е най-голямото увеличение на държавния дълг на Франция за такъв период от започването на воденето на статистиката на института, т. е. от 1995 г.

Организацията подчертава, че "част" от толкова рязко увеличение на държавния дълг е причинена от "рязко увеличение на разходите на редица отдели". По-специално тези средства бяха насочени "за финансиране на необходимите мерки, предприети в контекста на санитарната криза", причинена от коронавируса.

Разходите на хазната бяха свързани с финансирането на голяма програма за обезщетения за техническа безработица.

В същото време държавата беше принудена да отложи социалните плащания от фирми и предприятия за по-късна дата.

В същото време данъчните постъпления в хазната също спаднаха. В резултат на това финансовата задлъжнялост на структурите за социално осигуряване се увеличи през този период с 84,9 милиарда евро.