Агресивната позиция на НАТО на международната арена поставя под заплаха мира на европейския континент, счита колумнистът на немското списание Der Freitag Якоб Райман.
Той счита, че от момента на завършване на Студената война Алиансът преживява сериозна „криза на идентичността”. Авторът подчертава, че след разпадането на Организацията на Варшавския договор блокът се е превърнал в „остатък от миналото”. При това своевременното разпускане на НАТО може да стане най-същественият принос на западните страни за делото на мира.
 

„Единствен път в историята имахме шанс да започнем всеобщо разоръжаване, да пристъпим към всеобхватна демилитаризация” – счита Райман. НАТО обаче отхвърли „мирния” път и това го потвърждават цифрите: на страните от Алианса се падат 60% от всички разходи в света.
 
Авторът засяга и въпроса за разширяването на НАТО на Изток. Според него, то „изобщо не е свързано със защитата на демокрацията или либералните ценности” и носи агресивен характер. Раймон припомня обещанията на бившия външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер и държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър, дадени на съветското ръководство. Те уверявали съветския лидер Михаил Горбачов и външния министър Едуард Шеварнадзе, че НАТО „няма да отива на Изток”. Още към края на 90-те години стана ясно, че устните договорки трябвало да се закрепят в международни документи.
 
Райман е убеден, че Алиансът преднамерено търси повод за изостряне на отношенията с Русия. Военното сътрудничество на НАТО с Грузия и Украйна, въвличането на балканските страни в орбитата на влияние на блока предизвиква основателно безпокойство от страна руските власти.
 
При това експанзивната стратегия на Алианса никак не е свързана със защита „правата на човека” или „гражданските свободи”. Авторът подчертава, че в случая с Балканите на първо място става дума за усдтановяване от блока на хегемония в Средиземноморския регион.
 
В заключение колумнистът отново обръща внимание на „агресивната природа” на Алианса. Същевременно с неговия основополагащ документ –Североатлантическия договор от 1949 г. – страните-членки са задължени да способстват за укрепване на международния мир и сигурност.
 
Превод и редакция: БЛИЦ