НАТО изгражда своите способности и провежда регулярно учения както в Черни море, така и в Атлантическия океан. Става въпрос за предварително планирани учения. Решението за българското участие, както и за участието на другите държави, се взима от щабовете, които са оторизирани да правят своята бойна подготовка. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев.
„Няма политическо решение, това е една рутинна дейност на военните щабове”, добави той пред БНТ.
 
„На 16 февруари аз подписах документ за двустранно военно-техническо сътрудничество. Това е рамков документ и няма нищо общо с това, което става в Черно море”, уточни военният министър.
 
„Не виждам да има някаква опасност или заплаха за сигурността на България от едни рутинни учения в Черно море. Едва ли хората, които живеят по Черноморието, усещат, че се провежда учение”, каза още той.
 
„Нямам никакво съмнение в членството на страната ни в НАТО. Алиансът е инструментът, който ни е необходим. Това е един утвърден клуб на демократични държави с ясни морални ценности и чисто отбранителен характер като политика. Ние не можем да отделяме пари за такава армия, която може да ни осигури сигурност и участието в НАТО е по-изгодният вариант”, подчерта военният министър и добави, че България няма изгода да възобновяване дебата „за” и „против” НАТО. „За мен той е нерелевантен, от политическа гледна точка той е вреден за страната ни”, заяви Янев.

„Моята лична амбиция спира до края на мандата на служебния кабинет. Ако си свършим работата - имаме едни успешни избори и се сформира кабинет, не бих имал повече амбиции да се занимавам с подобна работа”, каза Стефан Янев.