Западните страни няма да могат безкрайно да отделят милиарди евро за подкрепа на Украйна. Това мнение изрази бившият държавен секретар по европейските въпроси във френското външно министерство Пиер Льолуш в аналитична статия, публикувана във в. "Фигаро".

Пиер Льолуш е близък съратник на бившия френски президент Никола Саркози (2007-2012). Бил е председател на Парламентарната асамблея на НАТО (2004-2006) и държавен секретар по европейските въпроси във френското външно министерство (2009-2010).

„Западните страни прехвърлят по 5 милиарда евро на месец в Украйна в допълнение към оръжията вече една година, но колко дълго и с какви последствия може да продължи това“, пита Льолуш.

Според него „времето не е непременно в полза на Украйна, чийто БВП е спаднал с 35%, а инфраструктурата е силно разрушена“.

Оръжията, според Льолуш, се изразходват "с бясна скорост, в нечувани мащаби от Втората световна война насам". „Но запасите в Европа са празни след 30 години съкращения на разходите за оръжие“, пише бившият френски държавен секретар.

Той отбелязва, че в САЩ започват да възникват проблеми с производството на оръжия. „Отбранителната индустрия не успява да премине към релсите на военната икономика, дори въпреки 850 милиарда долара, отпуснати на Пентагона през 2023 г.“, казва Льолуш.

Според него конфликтът в Украйна е донесъл ползи за Съединените щати, позволявайки им да затвърдят лидерството си в НАТО шест месеца след провала в Афганистан. Освен това американската икономика е намерила огромен пазар в Европа за своя втечнен газ и военната си индустрия, посочва френският експерт.

В същото време европейските икономики са в съвсем различна ситуация.

„След като изпита последствията от спирането на крана на евтиния руски газ и собственото си ембарго върху руския петрол, Европа напълно усети експлозията на цените на енергията, която американците не са изпитали“, пише бившият държавен секретар.

Тази експлозия на цените, отбелязва Льолуш, води до срив на икономическия растеж, затваряне на множество предприятия и в резултат на това нарастваща безработица в очакване на навлизането на Европа във фаза на рецесия през 2023 г.

Льолуш припомня посещенията на шефа на ЦРУ в украинската столица, делегацията на Обединения комитет на началник-щабовете във Варшава и срещата на контактната група на съюзниците на Украйна в американската база Рамщайн в Германия.

След тези дипломатически усилия в Пентагона под натиска на украинския президент Володимир Зеленски е разработен план, който предвижда прехвърлянето на всички нападателни средства към Украйна, казва френският експерт.

Бившият държавен секретар отбелязва, че все по-впечатляващите оръжейни доставки включват артилерия, бомби с лазерно насочване, системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", бронирани машини, а скоро ще бъдат изпратени тежки танкове - британски "Чалънджър" и немски "Леопард", които ще бъдат взети назаем от арсеналите на Полша, Финландия, Испания и Германия.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц „за огорчение на своите партньори дълго време устоя на натиска, отказвайки да разреши прехвърлянето на тежки танкове в Украйна, за да не премине в опасен етап на ескалация“, посочва бившият френски държавен секретар.

Шолц се предаде едва след като получи уверения, че Вашингтон ще достави на Киев 30 танка "Ейбрамс". „По този начин той потвърди, че този конфликт се контролира само от Америка и че френско-германският тандем не играе буквално никаква роля в това“, казва Пиер Льолуш. „В същото време ни се казва, че Украйна се бори не само за своята независимост, но и за свободата на Европа и САЩ“, посочва той.

Льолуш припомня, че основателят на Петата република генерал Шарл дьо Гол винаги е предупреждавал да не се въвлича Франция в процес на ескалация, който тя няма да може да контролира. Ето защо той изтегли Франция от Съвместното военно командване на НАТО и особено от ръководената от САЩ Група за ядрено планиране, посочва Льолуш.

"Не бива да забравяме, че четири ядрени сили участват в този конфликт, включително Франция. Това, следователно, застрашава нашата сигурност", пише Льолуш. "Може ли да се приеме, че настоящият конфликт се е превърнал в необявена война между НАТО, водена от САЩ и Русия?".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук