Преди няколко дни, новината за шеф-готвача от Южна Франция, който заяви, че иска да се откаже от трите си звезди "Мишлен" предизвика фурор в социалните мрежи. До това решение се е стигнало, тъй като Себастиан Бранс, собественик на един от най-елитните ресторанти във Франция - "Льо Суке", заяви, че напрежението по ежедневното приготвяне на съвършени ястия е прекалено голямо. Себастиан призна също, че вече се е изморил да задоволява стотиците изисквания, за това, че притежава трите звезди, които гарантират най-високо ниво на ресторанта му.
Ресторант „Льо Суке“ се присъединява към елитния списък със заведения с три звезди „Мишлен“ през 1999 г. В момента такива са едва 27 заведения в целия свят.

46-годишният шеф-готвач обяви, че иска името му да отпадне от изданието за 2018 г. на кулинарния гид на „Мишлен“, което по думите му ще му позволи „да обърне нова глава“ в работата си, пише Elle. Себастиан сподели, че макар постигането на трите звезди да му е донесло голямо задоволство, поддържането на високото ниво на очаквания го е поставило под огромно напрежение.

Това, което изправя на тръни Брас и целият екип са проверките на заведението, които се правят два-три пъти годишно, а човек никога не знае кое от 500-те блюда, приготвяни в кухнята всеки ден, може да бъде инспектирано.

„Може би ще бъда не толкова известен, но ще се примиря с това“, споделя той, като допълва, че ще продължи да готви, но без напрежение дали някое от ясията му ще бъде оценено от инспекторите.

Брас не е прецедент в историята на гурме ресторантите и говачите, които се отказват от престижните звезди. През 2005 г. покойният парижки ресторантьор Алан Сандеран – един от основателите на движението Nouvelle Cuisine, първи предизвиква шок в бранша, като заявява, че не желае повече да има "Мишлен" звезди. Според Алан клиентите са били отблъсквани от излишния лукс на подобни ресторанти.