Кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС няма да бъде финализирана за "15 или 20 години", каза френският министър за Европа в неделя, отхвърляйки надеждите на украинския президент Володимир Зеленски за бързо влизане, съобщи БГНЕС.

„Трябва да бъдем честни.

Ако кажете, че Украйна ще се присъедини към ЕС след шест месеца, година или две, значи лъжете. Вероятно ще е след 15 или 20 години, отнема дълго време."

„Не искам да предлагам на украинците никакви илюзии или лъжи“, каза Клемент Бон пред Radio J.

Той повтори предложението на президента Еманюел Макрон за създаване на по-свободна „европейска политическа общност“, която би могла да помогне за по-бързото интегриране на Украйна в блока.

Това предложение бе посрещнато студено от Зеленски, който в събота осъди „такива компромиси“ и настоя за незабавно започване на процеса към пълноправно членство в ЕС.

Но Бон подчерта, че предложението на Макрон не е „алтернатива на присъединяването към европейската политическа общност. То не пречи на членството по-късно“.

Според плана на Макрон „може да има свободно движение в Европа и страната да се възползва от европейския бюджет за реконструкция и възраждане на своята страна, общество и икономика“, каза той.