Френският президент Еманюел Макрон иска да върне на френския статуса на официален език в европейските обществени и политически институции, какъвто имаше до приемането на Великобритания в общността  през 1973 г. Промяната може да настъпи след развода на британците с ЕС, пише „Уолстрийт джърнъл“. Изданието цитира думите на Макрон, че английският език никога не е доминирал толкова силно в Брюксел, колкото сега, при обсъждането на Брекзит. Тази доминация обаче не била неизбежна.

Изданието напомня, че сега английският е официален език за 12,8% от жителите на ЕС, а след Брекзит той ще остане втори официален език само в 2 страни - Ирландия и Малта, където живее 1,2% от населението. В същото време обаче езикът на Шекспир е най-изучаваният чужд език в Европа – учат го над 80% от децата в началните училища и над 95% - в средните. 81% от всички документи на ЕС са на английски, въпреки че само 2,8% от служителите на администрацията на общността са британци.

Позицията на Макрон беше подкрепена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, роден в Люксембург, където официалните езици са три – френски, немски и люксембургски. "Защо езикът на Шекспир да превъзхожда езика на Волтер? Сгрешихме, като избрахме английския“, каза Юнкер в интервю за френска телевизия неотдавна, което сега WSJ припомня.