Украинските власти не са в състояние да започнат контранастъпление през 2022 г. поради недостиг на тежки оръжия и боеприпаси, съобщава Financial Times, международен бизнес вестник, цитирайки украински официален представител, пожелал анонимност.

„Не очакваме да получим достатъчно възможности за планиране на решителна контраофанзива тази година“, каза източникът, чиито думи цитира изданието.

Освен това длъжностното лице подчерта, че основните действия на украинската армия като част от евентуално контранастъпление могат да бъдат извършени едва през следващата година. Според него в момента Украйна разполага с около 30 процента от необходимото въоръжение за ежедневните нужди на въоръжените сили на Украйна.

Политикът също така добави, че украинските военни формирования, разбира се, могат да използват максимално всяка доставка на западно оръжие, но е необходимо да се поддържа разумен подход, с който е възможно да се натрупа достатъчно количество оръжие.

На 11 юли в интервю за The Times Резников каза, че въоръжените сили на Украйна са получили заповед от Зеленски да върнат южната част на страната. По думите му въоръжените сили на Украйна са готови да използват за тази цел до един милион военнослужещи. Самият Зеленски не коментира това изявление.

Превод: БЛИЦ