Китайската армия е изстреляла поне 11 балистични ракети във води близо до северното, южното и източното крайбрежие на Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната в четвъртък, цитирано от Скай нюз. Изстрелванията са били осъществени на няколко вълни в продължение на два часа.

Външното министерство на Тайван заяви, че китайските действия са застрашили националната сигурност на острова и призова международната общност да осъди китайската военна заплаха и държавите да защитят свободата и демокрацията.

Напрежението в региона ескалира покрай необявеното предварително посещение на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Тя пристигна на острова във вторник вечерта и си тръгна в сряда, продължавайки азиатската си обиколка в посока Южна Корея.

В отговор китайската армия започна най-големите военни учения в историята си около Тайван, които ще продължат до неделя. Китайската официална новинарска агенция Синхуа предаде, че ученията са съвместни операции, фокусирани върху "блокада, нападение по морски цели, удари по наземни цели и контрол на въздушното пространство". 

След посещението на Пелоси, ученията на китайската армия около острова продължават с цел "репетиция на операцията за обединение", ученията за блокиране на острова ще станат рутинни, пише още "Глобъл Таймс".

Страх от "открити конфликти"

Това се случва на фона на провеждащата се в четвъртък 55-ата среща на външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Участниците в нея приеха позиция, според което ситуацията около Тайван може да доведе до "погрешни изчисления, сериозна конфронтация, открити конфликти и до непредвидими последици за големите сили".

"Светът спешно се нуждае от мъдрост и чувство за отговорност от страна на всички държавни ръководители, за да се отстояват мултилатерализма и мирното съвместно съществуване", се казва още в документа, цитиран от Франс прес. 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди в четвъртък "агресивните" военни маневри на Китай, заявявайки, че няма никакво оправдание да се използва като претекст за тях 24-часовата визита на Пелоси в Тайван.

"Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина", написа Борел в Туитър от Пномпен, където участва в срещата на външните министри от АСЕАН.

Китайският първи дипломат Ван И и американският му колега Антъни Блинкен също присъстват на срещата в камбоджанската столица.

Малко по-късно в четвъртък китайското външно министерство съобщи, че отменя планирания в кулоарите разговор между Ван И и японския му колега Йошимаса Хаяши.

Пекин изтъкна като причина недоволството си от съвместно изявление на страните от Г-7, включително Япония, с което в сряда те призоваха Китай да разреши напрежението около Тайванския пролив по мирен начин.

Последва и изказване на Блинкен, който заяви пред азиатските си колеги, че САЩ се противопоставят на всякакви едностранни усилия за промяна на статуквото в Тайван, особено със сила, съобщи Ройтерс. По думите му стабилността в Тайванския проток е в интерес на целия регион.

Китайските учения обграждат Тайван

Междувременно професорът от китайския Национален университет по отбрана Мън Сянцин каза пред държавната телевизия, че започналите китайски военни учения обграждат Тайван в безпрецедентна формация. Той на практика описа как може да се развие една действителна военна операция срещу самоуправляващия се остров.

"Всъщност това създаде много добри условия за нас, когато в бъдеще прекроим нашия стратегически пейзаж, благоприятен за нашето обединение", добави китайският професор.

Министерство на отбраната на Тайван съобщи в четвъртък, че неидентифицирани летателни апарати, вероятно дронове, са прелетели през изминалата нощ над района на неговите острови Цзинмън и силите му са изстреляли сигнални ракети, за да ги прогонят, предаде Ройтерс. Освен това хакери са извършили атаки срещу уебсайта на министерството.

Управляващата партия в Тайван заяви, че китайските военни учения са предизвикали регионално напрежение и са незаконни, защото нарушават правилата на ООН, нахлуват в териториалното пространство на Тайван и са пряко предизвикателство за свободната въздушна и морска навигация.

Китай провежда учения по най-натоварените международни водни пътища и авиационни маршрути и това е "безотговорно, нелегитимно поведение", заяви управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван.

Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе. Руската инвазия в Украйна засили опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със сила, припомня "Сега".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук